OTP banka
OTP banka
D. Marjanović, mag.ing.agr.

OTP banka za regionalnu prekograničnu ekonomsku suradnju

Mađarska OTP banka pokrenula je niz događaja namijenjenih domaćim i stranim poljoprivrednim poduzećima pod nazivom Prekogranični poslovni forum.

Budimpešta, 13. rujna 2017. - Mala, srednja i velika poljoprivredna poduzeća u Mađarskoj imaju znatan potencijal za izvoz u susjedne zemlje, ali moraju odgovoriti na tri velika izazova ako žele biti uspješna: dubinski poznavati ciljana tržišta, stvoriti široku suradničku mrežu i osigurati stabilno financijsko zaleđe za potrebna ulaganja. Prepoznavši ove potrebe, mađarska je OTP banka pokrenula niz događaja namijenjenih domaćim i stranim poljoprivrednim poduzećima pod nazivom Prekogranični poslovni forum.

OTP-ovi stručnjaci za poljoprivredni sektor uvjereni su da proizvodnja za tržišta susjednih zemalja može ponuditi izvrsne prilike za domaća mala, srednja i velika poduzeća. Ipak, uspješna vanjska trgovina u domeni poljoprivrede zahtijeva da poduzeća ispune tri glavna izazova. Prvo, moraju precizno poznavati tržišta na kojima žele prodati svoje proizvode. Moraju procijeniti za kojim proizvodima postoji potražnja, u kojim količinama te koje su potrebe koje valja zadovoljiti. Moraju biti svjesni specifičnih regulatornih zahtjeva različitih tržišta. Drugo, trebaju imati široku suradničku mrežu za učinkovitu organizaciju svih relevantnih procesa. I treće, trebaju stabilno financijsko zaleđe, koje stvara temelj za njihovu proizvodnju, razvitak i dugoročnu uspješnu prisutnost na željenim tržištima.

To su tri područja u kojima će OTP-ova Direkcija za poljoprivredu pomoći mađarskim poljoprivrednim poduzećima nizom stručnih skupova. Prvi OTP poljoprivredni Prekogranični poslovni forum, koji je početkom rujna održan u Szegedu, bio je namijenjen poduzetnicima kojima je potrebna pomoć u proširivanju vlastitih suradničkih mreža i razmjenjivanju poslovnih iskustava. Poduzetnici koji su održali prezentacije u sklopu ovog skupa – uključujući Krunoslava Kovačića, predstavnika poljoprivrednog poduzeća Mihalj iz Hrvatske – naglasili su važnost prekograničnih poslovnih odnosa i prilika. “Mi u Slavoniji potrošačima pružamo zdravu hranu, kontroliranu od polja od stola. Kao vertikalno integrirano poljoprivredno poduzeće, neprestano se poboljšavamo i razvijamo kroz proizvodnju usjeva, stoke, mliječnih i mesnih proizvoda, koristeći najnoviju tehnologiju te učeći što je više moguće od naših partnera i konkurenata u uvjetima tržišnoga natjecanja.“

„Naše iskustvo pokazuje da vrijedi razmotriti regionalno širenje, iskorištavajući različite i međusobno komplementarne mogućnosti za proizvodnju, koje proizlaze iz naših geografskih okolnosti. Suradnja s partnerima koji imaju lokalno znanje nudi konkurentsku prednost; otvorenost i kontinuirano učenje također igraju ključnu ulogu“, dodao je u svojoj prezentaciji Gergely Szeremey, čelnik tvrtke MAVA Befektetési.

“U prepoznavanju potreba poljoprivrednih poduzeća, OTP banka stavlja posebni naglasak na pružanje što kompleksnijih rješenja u pružanju podrške poljoprivrednicima u Mađarskoj i izvan njenih granica da bi uspješno ušli na nova tržišta. Uz ovu seriju skupova, Direkcija za poljoprivredu OTP banke kontinuirano razvija svoje prekogranične aktivnosti još od 2012.; ovi napori ne pokrivaju samo naš kompleksni portfelj proizvoda i usluga, već i naše sustave suradnje i razmjene informacija s našim bankama-kćerima u susjednim zemljama“, rekao je Fülöp Benedek, izvršni direktor Direkcije za poljoprivredu OTP banke.

OTP grupa pruža poljoprivrednim poduzećima pomoć u pristupu informacijama o ciljanim tržištima, u umrežavanju, i izgradnji potrebnog financijskog zaleđa, svojim jedinstvenim, kompleksnim i lako dostupnim paketom usluga. Usluge su dostupne kroz međunarodnu mrežu OTP grupe koju čini devet banaka, u kojima korisnici mogu koristiti naše financijske i savjetodavne usluge u Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Slovačkoj i Ukrajini.

“U okviru svojih prekograničnih aktivnosti, banka svojim korisnicima pruža savjete o pravnim i financijskim pitanjima, kao i raznim lokalnim tržištima i regulativama, nudeći pritom sveobuhvatnu financijsku infrastrukturu. Svi podaci i informacije su dostupni i na internetskoj stranici otpagro.com. Uspjeh naših napora uloženih prijašnjih godina se jasno pokazao kroz dinamični rast naših klijenata; više od 70.000 poljoprivrednih poduzetnika i poduzeća posluje s devet banaka OTP grupe”, dodao je Fülöp Benedek.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.