Komarac
Komarac
D. Marjanović, mag.ing.agr.
CC0

GMO komarci - dobrobit za čovječanstvo?

Broj genetski modificiranih komaraca koji se ispuštaju u okoliš svakog dana sve je veći. Puštanje GMO komaraca u okoliš pokrenuo je Savez za kontrolu komaraca uz pomoć tvrtke Oxitec Insect Technology.

GMO komarci prvi puta su se pustili u okoliš 2009. godine i to na Kajmanskim otocima, a zatim je uslijedilo i njihovo ispuštanje u Maleziji 2010. godine.

Menadžment tvrtke Oxitec Insect Technology koja je postigla veliki uspjeh ispuštanjem GMO komaraca tvrdi da je ovo sigurna metoda za suzbijanje velikog broja komaraca koji su prenositelji raznih zaraznih bolesti. Kompanija je razvila novu tehnologiju u Brazilu jer je to područje koje je posebno pogođeno virusom zika.

Azijski tigrasti komarac -  vrsta koja se proširila na području cijele Hrvatske

Natural Society piše kako su genetski modificirani komarci ispušteni u okoliš kako bi se smanjio broj običnih komaraca. Naime, GMO komarci sadrže poseban gen koji je za "obične" komarce smrtonosan ukoliko ne dobiju antibiotik tetraciklin. Križanjem GMO komaraca i običnih komaraca prenosi se ovaj smrtonosan gen, zbog kojeg obični komarci uginu prije nego dostignu zrelost i počnu se razmnožavati. Samim time, dolazi do smanjena populacije običnih komaraca. Kako muške jedinke komaraca ne bodu, GMO mužjaci su pušteni u prirodu samo kako bi se parili sa ženkama, a nakon toga njihova legla ne prežive.

Rizik koji predstavljaju GMO komarci nije poznat i postoji mogućnost da će njihova pojava imati poguban utjecaj na lokalne i globalne ekosustave.

Iz svjetske zdravstvene organizacije kažu da nema dokaza da ovakve metode sprječavaju epidemije, no s obzirom na slabe dosadašnje rezultate borbe sa zika virusom, jedini način da se on zaustavi je njegovo uništenje ili da se promjeni gen komarca koji ga prenosi, a kako ne postoji cjepivo protiv virusa zika, moraju se kontrolirati komarci koji ga prenose.

Kako se još može kontrolirati populacija komaraca?

Zaprašivanje ima ograničenu djelotvornost jer postoji mogućnost da komarci neće biti izloženi djelovanju s obzirom da oni žive u raznim skrovitim mjestima. Oni mogu položiti svoja jaja u starim gumama, cisternama za vodu, raznim bocama gdje im je dovoljna samo 1-2 kapljice vode.

Zaprašivanje komaraca

Insekticidi također mogu samo djelomično uništiti ličinke komaraca.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.