Nasad jagoda
Nasad jagoda
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Uklanjanje starog lišća sa jagoda nakon berbe

Uklanjanje starog lišća sa dvogodišnjeg nasada jagode donosi mnoge dobrobiti.

Uklanjanje starog lišća u nasadu jagoda obavlja se u dva navrata. Prvi put skida se lišće u proljeće prije kretanja vegetacije te drugi put nakon berbe. Na proljeće se lišće kida neposredno prije kretanja vegetacije. Ovom mjerom moguće je odrediti točan trenutak berbe jer obično treba proći 75 dana od kidanja lišća do prvih plodova. U proljeće postoji opasnosti od pojave mrazeva pa je poželjno nasad pokriti agrotekstilom nakon izvođenja ove mjere.

Razlozi za skidanje lišća sa dovogodišnjeg nasada

  • Uklanjanjem starog lišća nakon berbe jagoda smanjuje se evaporacija tla što znači da je i smanjena potreba za vodom samih biljaka.
  • Na starom lišću nalazi se veliki broj bolesti i štetnika pa samim uklanjanjem lišća rješavamo se štetočinja.
  • Uklanjanjem starog lišća postiže se bolja prozračnost unutar nasada pa je smanjena mogućnost zaraze bolestima.
  • Zajedno sa starim lišćem uklanjaju se i vriježe koje iscrpljuju biljku pa ih je potrebno odstraniti.

Nasad jagode

Vrlo jednostavan zahvat

Izvođenje ove mjere je vrlo jednostavno. Rukom se pokupe svi stari listovi te sa sa škarama odrežu ispod lisne drške. Kod rezidbe treba biti samo oprezan da se ne ošteti centralno stablo ili pupoljak. Staro lišće poželjno je iznijeti iz nasada i zapaliti kako bi spriječili eventualno širenje bolesti u nasadu.

Na velikim površinama uzgajivači koriste trimere (flakserice) za skidanje starog lišća. Ovaj način iziskuje veću opreznost jer osim što se može oštetiti centralni dio stabljike, vrlo često se dogodi da se trimerom ošteti i cijev sustava za navodnjavanje "kap po kap" što predstavlja veliki problem s obzirom da se takvo crijevo teško "zakrpa".

Neke sorte jagoda (Clery, Arosa) nakon skidanja starog lišća mogu ponovno formirati cvijet i dali manju količinu plodova, ali ti plodovi nisu kvalitetni kao oni ubrani u proljeće, tako da je poželjno taj cvijet pokidati kako ne bi iscrpljivao biljku.

Njega nakon skidanja starog lišća

Nakon što uklonimo staro lišće nasad je potrebno dobro zalijati i folijarno prihraniti sa kombinacijom hranjiva koja odgovaraju fenofazi biljke.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.