Jabučni savijač
Jabučni savijač
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Jabučni savijač još uvijek može napraviti veliku štetu

Jabučni savijač najvažniji je i najopasniji štetnik u intenzivnim nasadima jabuke. Koliko je uistinu opasan pokazuje nam i broj tretiranja godišnje koji se vrlo često popne i do broja 7.

Jabučni savijač (Cydia pomonella) izaziva štetu u nasadu u visini i do 50%, s time da mu je u zadnje vrijeme štetnost jako porasla što se pripisuje klimatskom zatopljenju, pa se sve ranije javlja i jače napada plodove. Jabučni savijač u ovoj fazi vegetacije uzrokuje crvljivost kasnije napadnutih plodova.

Kako izgleda jabučni savijač

Jabučni savijač je leptir sive boje koji ima karakterističnu šaru na stražnjim krilima. Ovaj leptir dužine je 7-9 cm, a raspon krila mu je 15-20 mm.

Jabučni savijač

Biologija

Štetnik ima dvije generacije godišnje, a prezimi kao odrasla gusjenica. Krajem travnja i početkom svibnja gusjenice se preobraze u kukuljice iz kojih se u svibnju razvijaju mali leptiri, a ženke krenu sa odlaganjem jaja (60-80 kom) na list. Nakon 8-10 dana iz jajašca izlaze gusjenice koje se ubušuju kod peteljke ploda ili na mjesto dodira plodova i lista. U plodu se gusjenica hrani mesom oko 20ak dana, a nakon toga se spušta na tlo gdje se zapreda, a zatim preobražava u kukuljicu. Tijekom srpnja i kolovoza izlaze leptiri druge generacije.

Kukuljica jabučnog savijača

Štete

Štetu čine gusjenice koje se ubušuju u plodove te se njima hrane što ih čini tržišno neiskoristivima. Prilikom hranjenja prave hodnike unutar ploda i tamo ostavljaju izmet, a unutrašnjost jabuke poprimi tamnu i trulu boju. Također, prilikom ulaska gusjenice u plod nastaje rupica što pogoduje naseljavanju gljivice Monilia spp. koja uzrokuje truljenje plodova.

Štete na plodu

Zaštita

Lovni pojasevi efikasna su metoda zaštite voćnjaka od jabučnog savijača. Pomoću lovnih pojaseva ulovimo gusjenice prve ili druge generacije koje odlaze na kukuljenje tj. prezimljenje. Gusjenice koje se ulove u ove pojaseve najčešće se unište spaljivanjem.

Trapovi za praćenje broja štetnika

Ulovljeni leptiri

Zaražene plodove koji su otpali potrebno je uništiti. Ukoliko zaražene plodove unesemo u skladište, gusjenice tijekom zime naprave zapredak i na taj način prezime. U tom slučaju potrebno je uništiti gusjenice prije nego počnu izlijetati leptiri ili spriječiti izletavanje leptira postavljanjem mreže na prozore ili tretiranjem zidova sa diklorvosom.

Prirodni neprijatelji jabučnog savijača su razne stjenice, zatooke i neke vrste kornjaša.

Od biotehničkih mjera važno je spomenuti feromone koji rade na principu "privuci i ubij" te feromone koji rade na principu konfuzije (zbunjivanja) mužjaka. Metoda konfuzije bazira se na koncentraciji feromona koji prekriju miris ženke, tako da mužjaci zbunjeno lete tražeći partnericu, ali je ne mogu pronaći pa oplodnja izostaje.

Od kemijskih sredstava koriste se

Preparat Konc [%] ili doza Napomena
Rotor Super 420 – 500 ml /ha uz utrošak vode 1000 l /ha kod pojave štetnika. Dopuštene su maksimalno dvije primjene godišnje u razmaku od 14 dana.
Chromogor 0,15-0,20% Suzbija samo 1. generaciju.
Madex 50 ml/ha Za svaki metar visine krošnje količina sredstva povećava se za 50 ml/ha, a količina vode za 400 l/ha.
Imidan 50 WG 1,5 kg/ha uz utrošak vode 1000 l/ha Primjenjuje od faze nakon završetka cvatnje kad su otpale sve latice do početka sazrijevanja i pojavljivanja boje na plodu
Pyrinex 250 ME 0,20 - 0,30 % Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2
Coragen 20 SC 0,016 - 0,020%, utrošak vode 1000 l vode/ha Za najbolju učinkovitost sredstvo treba primijeniti u vrijeme odlaganja jaja, prije izlaska gusjenica iz jaja i njihovog ubušivanja u plod.
Perfekthion 0,15-0,2% Suzbijanje samo 1. generacije.
Decis 2,5 EC 0,02 % - 0,03 % Tretirati prije kovrčanja listova. Može i u koncentraciji 0,05%.
Calypso SC 480 0,02 % Utrošak vode 1500 l/ha (najviše dozvoljena količina 0,3 l/ha).
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.