Monilija na plodovima
Monilija na plodovima
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Trulež ploda – Monilinia fructigena

Zbog obilnih kiša koje su nastupile nakon dužeg perioda sunčanog vremena, ostvareni su uvjeti za razvoj ove bolesti koja napada jezgrovito voće, ali isto tako i trešnju, višnju, šljivu i breskvu.

Bolest uzrokuje gljivica Monilia fructigena

Naglo širenje ove bolesti dolazi iza dugotrajnih kiša kada plod naglo buja i otvaraju se sitne, oku nevidljive pukotine preko kojih gljivica ulazi u plod i vrši infekciju. Osim ovog načina oštećenja plodova, tuča te štetnici također mogu otvoriti prolaz gljivici. Plodovi najčešće budu zaraženi od faze zametanja pa sve do berbe, a i kasnije u skladištu. Na mjestu oboljenja javljaju se zelenkasto-žute koncentrične pjege koje kasnije postanu smeđe i zahvaćaju veli dio ploda. Tkivo ispod pjege truli i potpuno propada. Zbog gubitka vode plodovi se smežuraju i naboraju.

Monilija na plodu kruške

Potrebni uvjeti za ostvarenje infekcije

Temperatura između 24-28°C i vlažnost zraka od 75% povoljni su za ostvarenje infekcije.

Zaštita

Indirektne mjere zašite odnose se na suzbijanje štetnika koji oštećuju plodove. Potrebno je suzbijati bolesti poput šupljikavosti lista (Stignima carpofila) te štetnike poput trešnjine muhe (Rhagoletis crasi), breskvina moljca (Anarsia lineatella), breskvina savijača (Cydia molesta), šljivina savijača (Cydia funebrana i C. prunivora). Poželjno je ukloniti gnijezda stršljena i osa. U proljeće je potrebno sakupiti sve mumificirane plodove koji su ostali na granama ili otpali na tlo. Ukoliko se mumije ne sakupe u proljeće dolazi do stvaranja konidija koje zaraze plodove.

Od kemijskih mjera za suzbijanje monilije dozvole imaju Signum, Switch, Teldor, Luna Experience. Važno je napomenuti da kada se bolest jednom pojavi, kasno je za suzbijanje!

Monilinia fructigena

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.