Ogrozd
Ogrozd
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Rezidba ogrozda i ribiza

Orezivanje je zahvat kojim osiguravamo visoku rodnost, a biljke u punoj kondiciji. Krajem siječnja i početkom veljače idealno je vrijeme za rezidbu ribiza i ogrozda.

U veljači, čim vremenski uvjeti dozvole, valja pristupiti rezidbi ribiza i ogrozda jer se ovaj zahvat mora provesti do kraja zima, a neće baš svi dani biti pogodni za rezdibu.

Rezidbom se formira željeni oblik, ali isto tako čuva kontinuitet plodonošenja.

Ribiz

Ribiz pripada u rod listopadnih grmova iz porodice ogrozdovka (Grossulariaceae). Unutar roda brojimo više od 150 vrsta.

Crveni ribiz se vrlo jednostavno orezuje. Kod njega se uglavnom odstranjuju osušene i bolesne grane te one grane koji se križaju. Glavne grane potrebno je skratiti za 10-ak cm od prošlogodišnjeg prirasta. Mlade grančice se ne orezuju, a ukoliko je potrebno izbaciti koju od grana odstranjuju se grane koje više ne rađaju. Ukoliko ste prošle godine posadili ribiz sada je pravo vrijeme za formiranje grma. Sve jednogodišnje izboje potrebno je skratiti na polovicu dužine, a provodnicu skratit na 2 pupa. Također, sve izbojke prikratite na visinu od 10 cm od tla. Sljedeće godine lateralne grane ponovno skratite na pola, a sve ostale skratite tako da ostane samo jedan pup. Potrebno je ukloniti i sve izbojke koji su se razvili u podnožju stabla.

Kod *trogodišnjih i četverogodišnjih ribizla uklanjaju se stare grane u razini tla, ali se ostavlja isti broj jačih jednogodišnjih mladica. Višak jednogodišnjih izboja potrebno je odrezati. Duge dvogodišnje izbojke koji se izvijaju potrebno je skratiti. Sve bočne grane koje rastu do 30 cm iznad tla uklonite u potpunosti.

Crni ribiz orezuje se slično kao i crveni. Sve grane starije od 4 godine uklanjaju se odmah iznad tla, a na njihovom mjestu ostavljaju se tri snažne mladice kao zamjena. Suvišne i slabe grančice također uklonite. Ukoliko su glavne grane predugačke potrebno ih je preusmjeriti na niže bočne izdanke, a vrhove stanjiti. Jednogodišnje bočne grane se ne skačuju jer nose cvijetne pupoljke.

Shema rezidbe ribiza

Ogrozd

Ogrozd se ozeruje slično kao crveni ribiz. Redovitom rezidbom ogrozda osigurava se stvaranje mladih grana (starosti dvije do tri godine) koje nose brojne plodove. Rezidba ogrozda obavlja se u u veljači prije pojave listova.Zbog težine plodova glavne grane ogrozda često leže na tlu pa je vrlo važno ostaviti samo najjače izbojke kao zamjenu za starije hrane. Grane koje su starije od pet godina i manje rodnosti određite u razini tla. Po grmu zadržite samo 12-15 grana te njihove mladice prikratite za dvije trećine kako bi potaknuli granjanje. Grane koje rastu prema sredini grma, suhe grane i one koje su smještene prenisko odrežite u razini tla. Na glavnim granama potrebno je prorijediti jače bočne izdanke.

Shema rezidbe ogrozda]

Orezani ogrozd

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.