Bujan rod jabuke
Bujan rod jabuke
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Alternativna rodnost voćaka - što kada voćka ne rodi svake godine

Alternativna rodnost termin je koji se koristi za naizmjeničnu rodnost, odnosno pojavu kada voćka ne daje prinos svake godine.

Pojava alternativne rodnosti raširena je kod mnogih višegodišnjih stabala i nekih grmova, no na sreću nije univerzalna.

Alternativna rodnost veliki je problem u voćarskoj industriji jer dolazi do neredovitnog i lošeg prinosa, a samim time stvara se nestabilnost između ponude i potražnje. U godini kada voćnjak prerodi imamo puno malih, sitnih plodova koji ne postižu cijenu na tržištu, a već naredne godine slijedi urod sa nekoliko velikih i nekvalitetnih proizvoda, a samim time je zarada mala. Do alternativne rodnosti najčešće dolazi kada vegetativni porast i plodonošenje nisu uravnoteženi s toga je rezidba vrlo bitna. Ukoliko na proljeće nastupi naglo zahlađenje, a voćke su u fazi oplodnje dolazi do smrzavanje cvjetnih pupoljka te voćka reagira na način da potiče vegetativnu aktivnost i to na štetu stvaranja cvjetnih pupoljaka za narednu vegetaciju.

Nedovoljna opskrba vodom u sušnim područjima te nedovoljna ishrana mogu smanjiti vegetativni porast, a time i količinu roda u narednoj godini.

Sorte koje su rodnije te one koje su kasnije epohe sazrijevanja imaju veću sklonost alternativnoj rodnosti, a vrlo često i stariji nasadi pokazuju sklonost alternativnoj rodnosti. Pretjerani rod iscrpljuje voćku te troši hranjiva koja su voćki potreban da bi formirala cvjetne pupove koji će u narednoj godini dati urod.

Alternativna rodnost najviše je izražena na jabuci, a pojavljuje se i na kruški, šljivi, marelici, brusnici i borovnici. Neke sorte jabuka poput Gala, Jonagold, Idared i Granny Smith pokazuju nizak stupanj sklonosti alternativnoj rodnosti, dok su Delicious sorte osjetljivije, a najosjetljivija je sorta Fuji.

Breskva je specifična voćna vrsta jer ima fiziološku sposobnost da obilno rodi svake godine, iako su njezini pupovi puno osjetljiviji na hladnoću u odnosu na jabuku. S obzirom na raniju cvatnju, ukoliko nastupe loši vremenski uvjeti može doći do ozbiljnijeg oštećenja, ali ona za slijedeću godinu zameće dovoljan broj pupova i ne ulazi u alternaciju. Na njezinu rodnost utječu samo vanjski čimbenici tijekom vegetacije. Rodna breskva

KAKO SMANJITI MOGUĆNOST ALTERNATIVNE RODNOSTI?

Kod sorata jabuka koje su jako rodile treba smanjit broj formiranih rodnih grana. Kod rezidbe treba ukloniti slabo razvijene grane te one previše bujne. Istovremeno je potrebno ostaviti dovoljno jednogodišnjih grančica duljine 30-40 cm koje će tokom vegetacije pripremiti rod u sljedećoj godini.

U godini sa slabijim urodom potrebno je ostavit sve rodne grane, a sa bujnih rodnih grana potrebno je ukloniti ljetorast (grančica duljine 30-40 cm, koja nosi cvjetove uzduž čitave svoje osi) te time poboljšati zametanje i opterećenje rodom.

Uspostavljanje ravnoteže vegetativnog porasta i plodonošenja postiže se pravilno određenim intenzitetom rezidbe te smanjenjem ili povećanjem gnojidbe dušičnim gnojivima, a u slučajevima prevelike bujnosti potrebno je provesti ljetnu rezidbu.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.