Citrus maxima, pomelo
Citrus maxima, pomelo
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Agrum s najvećim plodovima - pomelo

Pomelo je najkrupnije citrusno voće latinskog naziva Citrus maxima ili Citrus grandis. Plod mu može težiti čak 1-2 kg, a najviše sličnosti ima sa grejpom. U trgovinama se vrlo lako zamjeni sa grejpom, a potrošači ga još zovu kineski grejp, šedok, pumelo, jabong.

Ovaj član agruma potječe iz daleke jugoistočne Azije, a najviše se uzgaja u Kini i Tajlandu, stoga ga neki nazivaju tajlandski grejpfrut.

Izgled biljke i ploda

Stablo pomela naraste do 15 m visine te vrlo često ima nepravilno deblo debljine do 30 cm. Grane su nepravilnog oblika i tanke. Tek izrasle mlade grane budu prekrivene dlačicama, dok one starije imaju i bodlje. Listovi su kožasti, tamnozeleni, sjajnog lica i dlakavog naličja. Cvjetovi su bijeli i oblika zvijezde.

Plodovi mu mogu biti crvene, bijele i roze boje te se često nalazi na meniju lokalnih kineskih kuhinja. Okus nije previše sladak, ni kiseo i ima čvrstu koru koja je izuzetno debela, a može biti glatka i naborana. Promjer ploda pomela može iznositi do 25 cm.

Meso ploda podijeljeno je u 16-18 kriški, a može biti bijelo do žučkaste, rijeđe ružičaste do crvene boje. Bijeli dio ispod kore dosta je gorak. Plod može biti bez sjemenki (ako je oprašen sa mandarinom ili narančom) ili sa puno sjemenki (ako je oprašen sa drugim pomelom).

Pomelo

Uzgoj pomela

Pomelo se uzgaja iz sjemena ili se cijepi, prve plodove donosi tek nakon 8 godina.

Odgovaraju mu mjesta koja su veći dio dana osunčana, iz tog razloga najbolje uspijeva u tropskom i sutropskom području.

Koštice se operu i osuše te sade nakon 2-3 mjeseca. U stakleniku je potrebno sipati toplu vodu i u njoj sjeme držati 24-48 sati. Sije se u kokos-humus kojeg je potrebno uroniti u vruću vodu i držati tako 5-10 minuta. Kada kokos humus nabuja u njega je potrebno upikirati sjeme i staviti u prozirnu plastičnu posudu te zatvoriti sa plastičnim poklopcem. Svaka 2-3 dana potrebno je skinuti poklopac te prozračiti. Kokos humus zalijeva se mlakom vodom. Kada klice narastu oko 7 cm, presađuju se u posudu za cvijeće i koristi se supstrat za kaktuse. Kada stabljike narastu 15-20 cm biljke se razdvajaju u posudu sa pjeskovitom zemljom. Stabljika se treba cijepiti u prvoj ili drugoj godini i može se upotrijebiti drvo istog ploda.

Najbolje uspijeva na područjima gdje je srednja dnevna temperatura oko 28 °C, a godišnja količina padalina oko 1500 mm.

Zašto je pomelo toliko zdrav?

Zastupljenost vitamina C, beta-karotena i vitamina B u plodovima pomaže u regulaciji krvnog tlaka, kod arterioskleroze, astme, dobar je izvor dijetetskih vlakana. Osim ovih vitamina sadrži i kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij i cink.

Ima svega 35 kcal na 100 grama te je dobar za držanje dijete.

Pomelo je dobro voće zbog sljedećih činjenica:

  • šiti urinarni trakt od infekcija
  • čuva zdravlje srca
  • sprječava sezonske infekcije
  • čisti crijeva
  • štiti od malignih bolesti
  • čuva zdravlje zuba i desni
  • odličan je citrus za njegu lica i kože
  • blagotvorno djeluje na kosu i odstranjuje perut

Upotreba

Pomelo se najčešće koristi za izradu pića i u salatama. Odličan je za cijeđenje soka. Nezamjenjiv je sastojak kotela i likera, a od njega se prave marmelade i đemovi. Također se koristi i u kozmetičkoj industriji.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.