Botrytis cinerea
Botrytis cinerea
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Vinogradu prijeti Botrytis

Zbog vlažnog vremena kojeg prate oscilacije u temperaturama ostvareni su svi preduvjeti za razvoj ove bolesti.

Siva plijesan (Botrytis) jedna je od najvažnijih bolesti vinove loze. Najčešće se javlja kod vinograda koji su u intenzivnom uzgoju. Štete koje radi ova bolest proporcionalno rastu s povećanjem uroda grožđa po hektaru. Ova bolest nanosi izravne i neizravne štete vinovoj lozi. Izravne štete odnose se na smanjen urod, a indirektno se smanjuje kvaliteta grožđa. Gljivica uzima šećer i vinsku kiselinu iz bobica pa je mošt potrebno dodatno sumporiti. Uz to, na kožici bobice razvijaju se i druge gljive truležnice koje vinu daju neugodan miris pa ček i mikotoksine koji mogu biti štetni za ljudski organizam.

Simptomi

Na zaraženim bobicama prvo se pojavljuju smeđe pjege koje se šire i zauzimaju cijelu bobicu. Ako je vrijeme nakon zaraze suho tada se bobice smežuraju i suše.

Kako dolazi do zaraze

Siva plijesan prezimi na rozgvi, u pupovima i u tlu u obliku sklerocija i micelija. Do infekcije može doći već kod temperature od 4°C i 90 % relativne vlažnosti zraka. Do zaraze dolazi ako nakon duljeg sušnog perioda padnu veće količine oborina pa čokot jače povlači vlagu, a tlak unutar bobica počne rasti što dovodi do pucanja pokožice.

Botrytis cinerea - siva plijesan

Do zaraze može doći u svim fenofazama, ali su najkritičnije faze završetka cvatnje, zatvaranje grozda, početak zriobe i pred berbu.

Pojava Botrytisa najčešće se uoči u fazi zatvaranja grozda pa sve do berbe. Na grozdu se javlja siva prevlaka sporonosnih organa gljive koja se u povoljnim uvjetima brzo prošiti po cijelom grozdu. Važno je napomenuti da sorte poput Rajnski rizling, Chardonnay, Sauvignon... češće budu zaražene ovom gljivicom jer imaju zbijen grozd pa su daleko osjetljivije na napad.

Botrytis cinerea - siva plijesan

Zaštita

Na intenzitet zaraze Botrytisom utječe i populacija grozdovih moljaca. Kada je populacija ovih štetnika visoka, tada je i napad sive plijesni veći. Kao jedna od preventivnih mjera u borbi protiv sive plijesni navodi se i redovito skidanje zaperaka te omogućavanje provjetravanje zone grožđa. Važno je i ne pretjerivati s gnojidbom dušikom.

Od kemijskih mjera zaštite preporučuje se prskanje nekim od sredstava dozvoljenim za suzbijanje ove bolesti. Na Hrvatskom tržištu za tu namjenu registrirani su Switch 62,5 WG, Geoxe, Teldor SC, Mythos SC 300, Cantus, Chorus, Pyrus 400 SC...

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.