Vinova loza
Vinova loza
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Uklanjanje brandusa na vinovoj lozi

U drugoj polovici lipnja važno je pristupiti uklanjanju brandusa (površinskih žila) na vinovoj lozi.

Korijen vinove loze važan je vegetativan organ koji osim što učvršćuje biljku u tlu ima zadatak transportirati vodu i hranjiva do nadzemnih organa. Postoje dvije vrste korijena s obzirom na postanak:

  • Pravi, generativni korijen koji nastaje iz sjemenke u procesu klijanja te
  • adventivni ili vegetativni korijen na kojem razlikujemo branduse, srednje korjenje i glavno korijenje.

Što su to brandusi

Brandusi su žile korijena koje rastu odmah ispod površine, a to je sloj tla s najviše pristupačnog hranjiva. Mogu se razviti iz plemke te iz gornjeg nodija podloge zato jer su bolji uvjeti za korijena bliže površine tla. Nazivamo ih još površinskim korijenjem jer rastu na dubini od 5-10 cm ispod tla. Prilično su tanki i gusto raspoređeni, a štetni su jer usvajaju vodu iz površine pa usporavaju razvoj glavnog korijena. Brandusi su osjetljivi na sušu i niske temperature. Potrebno ih rezati kako bi se loza usmjerila na razvoj korijena u dubljim slojevima.

Korijen vinove loze

Kako se uklanjaju?

Branduse je potrebno ukloniti krajem lipnja ili početkom srpnja na način da trs odgrnemo i oštrim nožem ili škarama odrežemo. Ovaj zahvat radi se tijekom oblačnog vremena. Nakon rezanja brandusa lozu je potrebno opet ogrnuti. Brandusi najčešće budu uklonjeni tijekom zimske obrade tla, naročito u prvim godinama nakon sadnje.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.