D. Marjanović, mag.ing.agr.

Plijevljenje nerodnih mladica u vinogradu

Ljetne radove u vinogradu vrlo je važno provoditi jer se tim zahvatima rade korekcije bujnosti i rodnosti čokota koji mogu biti poremećeni zbog vanjskih i unutarnjih promjena u čokotu vinove loze.

Plijevljenje mladica predstavlja odstranjivanje cijelih mladica koje su nepotrebne za rodnost. Nazivamo ga još i druga rezidba, odnosno korekcija reza. Ovim zahvatom "reza u zeleno" odstranjuju se mladice na starom drvu koje troše hranjiva i nerodne mladice koje se razvijaju iz zimskih pupova na rodnom drvetu.

Iznimka se radi jedino ako pomlađujemo trs. Odstranjuju se mladice koje su izrasle iz svočice (2-3 mladice) na rezniku.

Plijevljenje se obavlja dva puta u toku vegetacijske sezone. Prvi put kada su mladice dostigle dužinu 15-20 cm, a drugi put 10-ak dana pred cvatnju, istovremeno sa vezanjem ili pinciranjem rodnih mladicama. Poželjno je da se obavi što ranije dok su mladice što manje i potpuno zeljaste kako bi rane bile manje i lakše zarasle.

Mladice kod ranih sorti poput chardonnay, zeleni silvanac, sauvignon najbolje je očistiti početkom svibnja, jer se u tom roku neće previše oštetiti lucanj. Ukoliko se ovaj zahvat obavlja kasnije može doći do oštećenja što nije preporučljivo.

Prilikom plijevljenja mora se paziti da se ostave mladice koje bi mogle poslužiti za obnovu lože ukoliko je došlo do oštećenja rodnih dijelova čokota.

Kod drugog plijevljenja odstranjuju se i nerodne mladice na rodnom drvetu.
za ovaj zahvat nije potreban nikakav alata jer se vrlo lako obavlja rukom.

Nakon cvatnje, u lipnju treba sve lucnjeve ponovno pregledati i odstraniti grozdiće na onim mladicama koje su slabije razvijene, a opterećene su s dva ili više grozdća. Odstranit ćemo jedan ili dva grozdića, te još dodatno rasteretiti trs, kako bi proizveli što kvalitetnije grožđe.

Koristi od plijevljenja

Korist od plijevljenja je višestruka jer se na trsu bolje razvijaju i lakše dozore mladice koje nam trebaju za drugu godinu, a zaštita je olakšana pa je samim time i grožđe zdravije.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.