Vinograd
Vinograd
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Jesenska obrada tla u vinogradu

Jesenska duboka obrada tla obavlja se nakon berbe, a svrha joj je dubinsko rahljenje tla. Obrada povoljno utječe na razvoj i rast vinove loze.

Jesensku obradu tla potrebno je obaviti prije jesenskih mrazeva.

Jesenskom obradom tla postižemo bolju strukturu tla, veće nakupljanje zimske vlage i unošenje organskih i mineralnih gnojiva u dublje slojeve tla, bliže korijenu vinove loze. Istodobno se uništavaju korovi, a i mnogi šetenici koji izloženi niskim temperaturama budu uništeni. Djelovanjem niskih temperatura tlo se raspada i usitnjava, a raspadaju se i čestice mineralnih tvari pa tlo postaje plodnije.

U plantažnim nasadima vinograda gdje je međuredni razmak veliki, jesenska obrada obavlja se na dubinu od 23-35 cm, a u nasadima sa uskim međurednim razmakon na dubinu 15-20 cm. Također, u suhim i toplim krajevima potreban je deblji obrađeni sloj tla. Jesenska obrada vrši se "ka čokotu" tako da u sredini ostane razor.

U nasadima sa širokim redovima, jesenska obrada obavlja se mahanizirano uz pomoć plugova pri čemu se radi tzv. "naoravanje" gdje se stvori brazda koja je tijekom zime izložena niskim temperaturama i akumulaciji vode. Kada dođe proljeće obavlja se razoravanje, odnosno obrnuti postupak. U vinogradima sa uskim redovima jesenska se obrada obavlja ručno.

Obrada tla u vinogradu

Podrivanje je pogodan način duboke obrade tla na težim i zbijenim tlima. Podrivačima se dubinski razrahljuje tlo i poboljšava njegova struktura. Prije samog početka obrade tla, potrebno je po površini posipati stajski gnoji ili fosforna i kalijeva mineralna gnojiva koja ćemo uslijed obrade unijeti u dublje slojeve tla. Ukoliko su klimatske prilike takve da može doći do oštećenja čokota zbog niske temperature, čokote je u jesen potrebno zagrnuti. Važno je da pri tome bude zagrnuta donja trećina mladice i 5-6 pupova na osnovi. Uglavno se zagrću smo niski uzgoji.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.