Epilobium ciliatum invazivna korovska vrsta
Epilobium ciliatum invazivna korovska vrsta
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Epilobium sp. invazivni korov koji se brzo širi i teško suzbija

Posljednjih nekoliko godina ovoj korovnoj vrsti pridodaje se sve više pažnje jer je počelo njezino naglo širenje. Do nedavno je bila biljka vlažnih mjesta, no sada se njezin areal prostiranja proširio, a sve češće se pojavljuje u vinogradima, ali i na ostalim površinama koje čovjek nastoji održati čistima.

Vrsta: Epilobium ciliatum

Narodno ime: sjeverni vrijenac, vitka vrba, vrbolika

Porodica: Onagraceae

Životni ciklus: višegodišnji korov

Visina korova: 30-120 cm.

Stabljika je uspravno razgranata, četinasta, na donjim dijelovima prekrivena dlačicama.

Cvate: od lipnja do rujna.

Štetnost: štetna invazivna vrsta

Stabljika prekrivena dlačicama

Vrste iz roda Epilobium vrlo se lako širi. Sjeme je sitno i lagano pa se širi vjetrom, brzo klija i snažno raste, a na tržištu ima vrlo mali broj herbicida koji ga mogu držati pod kontrolom. Sjeme Epilobium širi se do lipnja-rujna, a klijanje je moguće i kod slabog svjetla. Klije već kod temperature od 4 °C pa sve do 30 °C, a to omogućuje klijanje veći dio godine. Za klijanje mu je potrebno svega 4 dana.

Sjeme spremno za raznošenje

Širenju ove invazivne korovske vrste pogoduje česta primjena herbicida na bazi glifosata.

Sve češće korištenje totalnih herbicida koji djeluju na veliki broj korova ostavlja površinu čistu za neometano širenje Epilobium-a. Uklanjanje većine korovskih vrsta neposredno prije nicanja Epilobiuma rezultira ubrzanim rastom jer nema kompeticije za vodu, svjetlost i vegetacijski prostor s ostalim korovima. Problem rasprostranjivanja još je veći ako se svake godine početkom vegetacije uklone proljetni korovi herbicidima na bazi glifosata.

Vinogradari su počeli primjenjivati povišene koncentracije glifosata kako bi uspjeli spriječiti širenje korova, no čak ni tako visoke koncentracije ne djeluju na Epilobium ako pustimo da preraste osjetljivu fazu.

Preporučuje se krenuti u suzbijanje kada je korov visine 10-15 cm, ako zakasnimo za primjenom herbicida najčešće se samo osuše donji listovi dok vrh neometano raste i razvija sjeme koje se dalje širi vjetrom.

Suzbijanju je potrebno pristupiti brzo nakon klijanja jer odgađanje primjene herbicida za samo 7 dana pospješuje daljnje širenje sjemena.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.