Tulipani
Tulipani
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Tulipan - vjesnik proljeća koji se sadi u jesen

Tulipan je definitivno kralj cvijeća i uz narcise najpopularniji proljetni ukras u vrtovima, okućnicama i javnim parkovima.

Tulipani se dijele prema vremenu cvatnje na rane i kasne te cvatu od ožujka pa sve do lipnja.

Sadnja tulipana u vrt

Sadnja tulipana odvija se u jesen, posebno u drugoj polovici rujna i listopadu. Nikako se ne smiju saditi u travu jer zahtijevaju dobro pripremljeno tlo sa velikom količinom hranjive tvari, posebice komposta. Ukoliko želite da tulipan procvjeta u proljeće potrebno je posaditi veliku lukovicu u tlu na dubinu koja je dvostruko veća od veličine lukovice. U pjeskovitom tlu sadnja se može obaviti i dublje.

Lukovice tulipana

Tulipani se sade u gredice u kojima se napravi jarak dubine 12 cm. Tlo na dnu jarka potrebno je usitniti te lukovice korijenom utisnuti prema dolje. Razmak između dvije lukovice mora biti 10-15 cm. Nakon obavljene sadnje, lukovice je potrebno zagrnuti zemljom. Tokom hladnijeg perioda obavezno morate zaštiti biljke plastičnom folijom ili piljevinom. U ožujku se zaštitni sloj može maknuti. Gredice na koje se sade tulipani trebaju biti na sunčanom mjestu i poželjno je da na tom mjestu posljednje 3 godine nije bilo lukovičasto cvijeće.

Ukoliko želite lukovice zaštiti od glodavaca, a istovremeno si olakšati vađenje lukovica nakon cvatnje, zasadite tulipane u plastčnim posudama koje su proizvedene baš za zaštitu.

Nicanje tulipana Tulipani na proljeće (nicanje)

Sadnja tulipana u tegle

Posude u koje planirate posaditi tulipane moraju imati otvore na dnu. Ukoliko rupa nema, potrebno je staviti sloj propusnog šljunka dubine oko 4 cm. Na šljunak stavite pripremljeni supstrat sve do 2-3 cm ispod ruba tegle. Dvije trećine lukovice gurnite u tlo, a preostali dio pokrijete mahovinom. Nakon sadnje, tulipane zalijete i odstranite višak vode tako što ćete nagnuti posudu. Tulipane odložite na hladno i tamno mjesto i tamo držite oko 30 dana. Nakon što prođe tih 30 dana i lukovice se ukorijene, tegle je potrebo odnijeti u prostoriju gdje je temperatura oko 13 °C i prekriti ih kako bi bili u tami. Nakon 14 dana, posude unesite u prostor gdje ima dovoljno sunca i svjetlosti i temperatura 12-22 °C. Tijekom zime potrebno je periodično zalijevati tek toliko da supstrat nije suh, a ni pretjerano vlažan.

Vrlo bitno je znati da se lukovica dužine 5 cm sadi u teglu dubine najmanje 20 cm!

Lukovica tulipana

Pojašnjenje slike broj 4:

Tijekom brzog proljetnog rasta, lukovica tulipana je ispuštala hranjive tvari i smanjivala se. Bijeli stolon koji izlazi iz lukovice na sebi ima zametak nove lukovice koji izlazi kroz staru lukovicu i gura zametak dublje u tlo. Do kraja proljeća stara lukovica će se razgraditri, a nova lukovica će biti spremna za daljnu sadnju. Ova vrsta reprodukcije je tipična za nezrele tulipane, a vrlo često se javlja kod vsta kao štp je Tulipa praestans i to nakon prve cvatnje.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.