Vrt u rujnu
Vrt u rujnu
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Rujanski radovi u cvjetnjaku

Jesen je najpovoljnije vrijeme za razne poslove u vrtu, a ključno je pobrinuti se da trajnice i drugo bilje spremno dočeka zimu.

Vrijeme je za presađivanje

Na novo mjesto biljke se sade na dubinu na kojoj su bile prije vađenja, a ocvale trajnice potrebno je prije presađivanja dijeliti jer tako pomlađene ostaju vitalnije. Izuzetak su kasne jesenske astre koje ne se dijele. Rujan je idealan mjesec za sadnju biljaka koje će cvasti na proljeće.

Nije kasno za sadnju:

  • Lukovičastog cvijeća poput narcisa, tulipana, šafrana, zumbula ili carske krune koje će cvasti na proljeće. Ove lukovice potrebno je posaditi na dubinu koja je 2-3 puta veća od njihova promjera.

Carska kruna (lat. Fritillaria imperialis)

Zumbul (lat. Hyacinthus)

  • Dvogodišnjeg proljetnog cvijeća poput maćuhica, tratinčica, spomenka, ukrasnog kelja, narcisa itd.

Rujan je mjesec kada se sadi božur

Božuri (Paeonia) se razmnožavaju dijeljenjem korijena, presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljeno tlo. Sadnju je najbolje obaviti u jesen prije nego li se stvori mlado korijenje. Sadi se na dubinu tako da su mladi pupovi pokriveni tankim slojem tla (maksimalno 5 cm). Razmak sadnje je 70x70 cm ili 50x70 cm. Preduboka sadnja usporava im rast te siromašnije cvatu.

"Božur (lat. Paeonia)"

Kako pomoći biljkama da lakše uđu u zimu?

  • U rujnu se prestaje sa prihranjivanjem trajnica i ostalog bilja jer je potrebno biljke pripremiti na zimu.

  • Cvijetnice poput naprstka, djevojčkog oka i gilardije potrebno je podrezati jer na taj način oblikuju više podzemnih listova pa lakše prezime.

  • Sve posađeno bilje potrebno je dobro zalijati.

Pelargonije i drugo cvatuće bilje u posudama na otvorenom može ostati sve do pojave prvih mrazeva. Sa prihranjivanjem treba prestati, a po potrebi nastavit zalijevanje te trganje ocvalih cvjetova. Oleanderi, kaktusi, azaleje i kamelije mogu još ostati vani, ali pod krovom, zaštićene od kiše.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.