Ruža
Ruža
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Podjela ruža

Najpoznatija i najomiljenija ukrasna biljka na svijetu je ruža. Ruža je kraljica cvijeća i ključni element svakog vrta. To je jedna od najpopularnijih vrtnih vrsta. Ruža uspijeva gotovo u svakom tlu, ali najbolje se razvija u vrtnoj zemlji, koja je predhodno dobro “proštihana” u dubinu od 30-40 cm i dobro pognojena stajskim gnojem ili otopinom pilećih izmetina, te pomiješana kompostom.

Budući da postoji toliko vrsta ruža, moguće je pronaći pravu vrstu za svaki vrt: ruže na dugim stapkama koje rastu do 2 metra visine, klasične ruže-presadnice, standardne ruže pa čak i ruže puzavice koje su prikladne za sadnju na padinama. Sve su ruže hibridi nastali od divlje Rosa canina ili neke druge samonikle ruže. Divlja ruža cvate rjeđe nego njezin hibrid, ima drugačiji cvijet i mnogo više trnja po stabiljkama. Križanjem samoniklih ruža dobivale su se kroz mnoga stoljeća nove sorte ruža.

Čajevke ili tea hibrid - najraširenija grupa ruža, najviše sorti i boja, visine 80 do 120 cm. Cvatu od svibnja pa do prvih mrazeva, pogodne su za rezanje cvjetova za vazu, sade se u grupama ili pojedinačno na razmak u prosjeku 40 x 40 cm. Neke predstavnic? čajevki: Acapella, Ambasador, Baccara, Barcarolle, Bianca, Blue moon, Blue river, Burgund 81, Carina, Charles DeGaulle, Christophe Colombo, Chipendale, Desiree, Dolce Vita, Golden Medaillon , Golden Monica, Esmeralda, Flamingo, Freude, Ingrid Bergman.

Floribunde – grmovi sa cvjetnim skupinama koji neprekidno cvatu, visine 60 do 110 cm. Cvjetovi su im manji od čajevki, u skupinama i dulje traju. Imaju više cvjetova na jednoj grani skupljenih u kiticu, najviše do izražaja dolaze sadnjom iste sorte u gredice ili grupe, pogodne su za parkove i staze. Razmak sadnje 35 x 35 cm. Prijevod imena floribunda je "obilje cvjetova" što ove ruže i potvrđuju jer daju nekoliko cvjetova po stapci. Floribunde cvatu neprekidno i daju više boje vašem vrtu. Otpornije su na hladnoću te se lakše njeguju nego hibridne čajevke. Najčešće uzgajane sorte: Alabaster, Amber Queen, Anabell, Bella Rosa, Blue for you, Bonica 82, Charles Aznavour, Champagner, Chorus, Deutsche Welle, Diana, Dolly,Edelweiss, Evelyn Fison, Friesia, Fruit, Geisha, Goldmarie 82, Goldstar, Gold topass, Heidi Klum, Heinzelmdnnchen, Insel Mainau, Laminuette, Leonardo Da Vinchy, La Paloma 85, Lavaglut, Lilli Marleen, Lubecer rotspon.

Polijant – visine od 35 do 90 cm, slabo ispunjeni cvijetovi s nekoliko latica koje su u kitici, rijetki su uzgojni oblik

Mini ruže – visine 20 do 40 cm, cvatu sa puno sitnih cvjetova, imaju male listove, koriste se za orubljivanje gredica, omeđivanje puteljaka, uzgoj u kamenjarima ili kao lončanice u kući i na balkonu. Razmak sadnje 25 x 25 cm najviše 10-12 kom na m2. Moguća je sadnja u tegle-lonce minimalnog promjera 30 cm. Mogu biti uzgajane na vlastitom korijenu ili cijepljene na podlogu. Najčešće uzgajane sorte: Amore kordana, Amulet, Baby Masquerade, Biedermeir, Blue parade, Brillant Meillandina, Charmant, Daniela, Daydream, Dorola, Honeymilk, Frisco kordana, Manadarin, Maidy.

Patio ruže (patuljaste ruže) – obično ne narastu više od 55 cm, a nastale su kao potreba uzgajivača za ružama čiji se grmovi mogu uzgajati na gredicama u manjim vrtovima odnosno za popunu rubova gredica ispred viših grmova ruža.

Grmolike ruže – veće su od čajevki, spoj su više grupa ruža s jednostavnim ili punim cvjetovima, a zbog svoje veličine nisu prikladne za ukrašavanje cvjetnih gredica nego rastu soliterno, poput ruže Alba, Centifolie, Damaskanska ruža, ruže Noisette, ruže Rugosa, čajevke…

Penjačice – to su kultivirane čajevke ili floribunde, s krutim stabljikama, visine do 5 metara, s poluispunjenim ili krupnim cvjetovima, višekratne cvatnje. Mogu se penjati ako su pričvršćene za potporanj, a služe za ograde, ukrašavanje zidova kuće, lukova. Često uzgajane sorte: Angela, Bonanza, Belvedere, Bremer stadtmuzikanten, Chinatown, Gruss Heidelberg, Hansapark, Elmshorn, Friesensonne, Freisinger morgenrot, Kordes’ Brillant, Lichtkdnigin Lucia.

Pokrivačice tla – grmolike ruže koje se razvijaju u širinu, s malim cvjetovima, duge cvatnje. Koriste se za prekrivanje većih površina, a narastu do 2 metra visine. Grane ruža pokrivačica mogu se povijati prema zemlji ili puzati po zemlji kada pušta korijenje, poput vriježa. Razlikuju se i po visini i širini koju postižu, primjerice niski puzeći pokrivači narastu do 50 cm visine i šire se do 150 cm u krug. Visoke povijene pokrivačice narastu u visinu najmanje 100 cm, a šire se u krug 150 cm i više. Ove ruže cvatu od ljeta do jeseni i sitnih su cvjetova.

Razlikujemo nekoliko varijeteta :

niski puzeći : visine 30-45 cm i širine manje od 150 cm,

visoki puzeći : narastu više od 45 cm i širene više od 150 cm,

niski povijeni : naraste više od 95 cm , a u širinu manje od 150 cm,

visoki povijeni : naraste do 100 cm i širine više od 150 cm.

Često uzgajane sorte: Balerina, Bessy, Candy cover, Cubana, Denis Gray, Fairy Queen, Gartnerfreude, Lavender Dream, Mainayfaer, Meillandekor, Magik Meidiland, Purple rain, Rody, Scarlet, Snow balet.

Stablašice – kultivirane čajevke ili floribunde s visinom stabla do 150 cm, imaju izraženo deblo i krošnju s punim cvjetovima

Ruže penjačice - grupa ruža koja cvate cijele godine, mogu se saditi pojedinačno ali najviše pokažu kad se sade za pergolu ili za visoku cvjetnu ogradu ili pokrivanje zidova i slično. Mogu narasti u visinu od 2 do 5 metara. Razmak sadnje je od 1 do 2 metra ovisno o bujnosti sorte, a orezuju se nakon formiranja zamišljene forme obično u trećoj godini i to najviše 1/3 jer penjačice cvatu iz starih grana. Penjačice rastu vrlo intenzivno, s dugačkim izbojima pa je moguće formiranje različitih oblika krošnje. Za razliku od vinove loze penjačice ne tjeraju vitice pa ih je potrebno pričvrstiti na potporanj. Dostižu visinu preko dva metra. Nove sorte penjačica odlikuju se većim cvjetovima i cvatnjom cijele godine. Često uzgajane poznate sorte penjačica: Aloha, Amadeuss, Baikal, Barock, Casino, Compassion, Coral Dawn Wich, Don Juan Hybr, Dortmund Kord. Hybr, Harlekin, Golden Showers Hybr, Goldstern, Elfe, Goldener Olimp, Grimpant Orange Meillandina, Gruss an Heidelberg Hybr.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.