Cvatuće grmlje
Cvatuće grmlje
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Orezivanje cvatućih grmova

Orezivanje je odstranjivanje neželjenog rasta kod drvenastih biljaka. Tijekom prvih godina života biljke, orezivanje služi za poticanje razvoja i oblikovanje, a kasnije treba osigurati da se rast ne razvija na štetu cvjetanja.

Svrha orezivanja može biti:

 • Uklanjanje nekvalitetnog drva, kao što su slabe grančice, uvenule ili bolesne grane te oštećenje mladice.
 • Oblikovanje grma prema vlastitim potrebama. To zahtijeva uklanjanje zdravog, ali neželjenog drva - npr. manje grane koje se isprepliću s većima i one koje zaklanjaju vrtne staze.
 • Regulacija kvalitete i količine cvatnje i/ili stvaranja plodova.

Umijeće orezivanja možda je najteža lekcija koju vrtlar mora naučiti. Vrijeme i postupak ovise o starosti i vrsti grma.

UPUTE O OREZIVANJU KOJE ĆETE OVDJE PROČITATI SAMO SU OPĆENITI VODIČ!

PRAVILA OREZIVANJA

 • Upotrebljavajte kvalitetan i oštar alat.
 • Izrežite sve bolesne, suhe i slabe grane. Uvijek orežite do zdravog drva na kojemu nema mrlja koje ukazuju na oboljelo tkivo.
 • Pri orezivanju bilo koje drvenaste biljke valja imati na umu razliku između laganog i temeljitog orezivanja. Laganim orezivanjem zaustavljamo rast - uklanjaju se vrhovi grana, što donje pupove potiče na otvaranje. S vremenom se stvara biljka koja je niža, ali gušća od neorezane. Ovaj se postupak koristi u formalnome oblikovanju. Temeljitim orezivanjem biljku prorjeđujemo - s glavne strane uklanjaju se cijele grane pa se energija preusmjerava u preostale grane. S vremenom se stvara biljka koje je viša i prozračnija od neorezane. Ovaj se postupak koristi u slobodnom oblikovanju.
 • Ako ste početnik u vještini orezivanja, nemojte poduzimati nikakve drastične postupke. Kod zdravog drva uvijek je sigurnije orezati malo nego jako.
 • Skupite sve orezane grančice. Mekane i zdrave kompostirajte.
 • Svi rezovi moraju biti čisti i zaglađene neravnine.

OSNOVNI ALAT

 • VRTLARSKE ŠKARE SA DVA NOŽA - uz pravilno održavanje precizno će rezati dugi niz godina. Rez treba načiniti središnjim dijelom škara. Maksimalna debljina grane 1-2 cm.
 • ŠKARE SA DUGIM DRŠKAMA - služe za staljike duljine 1-4 cm. Kod debljih grana mnogi vrtlari radije se koriste njima nego pilom. Nužne su kod visokih grmova.

NAČINI OREZIVANJA

UOBIČAJENO OREZIVANJE - njime se djelomično uklanjaju drvenasti dijelovi biljke, a svaka grana reže se pojedinačno. U nekim slučajevima gotovo se ni ne uklanja drvenasti dio (lagano orezivanje), ali se kod drugih odreže veliki dio stabljika i grana (temeljito orezivanje).

ŠIŠANJE - je djelomično uklanjanje drvenastih dijelova biljke; grane se režu sve zajedno vrtlarskim škarama ili električnim uređajem za orezivanje živica. Tako se stvara dekorativno oblikovan grm ili formalna živica.

POTPUNO REZANJE - njime se posve uklanjaju drvenasti dijelovi biljke. Neki se grmovi mogu orezivati svako proljeće gotovo do razine tla - npr. Romneya, Fuchsia, Caryopteris i Spiraea japonica.

REZANJE GRANA - to je uklanjanje velikih grana sa glavne stabljike. Primjenjuje se samo kod visokih grmova koji s godinama poprimaju oblik stabla. Prije rezanja pilom (odozgo oprema dolje) s donje strane grane načinite plitak zarez.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.