Iris
Iris
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Kraljevski cvijet, Iris

Iris ili perunika vrlo je popularna zeljasta biljka. Uzgaja se u mnogim vrtovima najviše zbog njezinih lijepi cvijetova raznih boja. Za ovo dekorativno cvijeće, u našoj zemlji, zadnjih godina postoji pojačano zanimanje za uzgoj.

Stoljećima unazad, ovo cvijeće bio je simbol kraljevskih porodica zbog svog elegantnog izgleda.

Perunike su višegodišnje biljke, vrlo lako se uzgajaju, nije im potrebna posebna njega i vrlo lako se i razmnožavaju. Najčešće cvjetaju u kasno proljeće, odmah nakon tulipana i narcisa.

Postoji preko 200 vrsta irisa, a zanimljivo je spomenuti da naša zemlja kao zaštitni znak ima jednu vrstu perunike, endemičnu hrvatsku peruniku Iris croatica koja raste samoniklo na Samoborskom gorju. Perunikama najviše odgovara plodno, dernirano tlo, te neutralno do blago kiselo zemljište. Vole sunčana mjesta. Zalijevanje treba biti umjereno tijekom intenzivnog rasta biljke, a tlo treba biti suho dok perunika miruje. Perunika ima dvoredno, sabljasto lišće. Najčešće cvate u različitim nijansama plave, a zatim u bijeloj, žutoj, ljubičastoj i crvenoj boji. Obično daje dva do tri cvijeta na vrhu stabljike. Može narasti u visinu do jednog metra, a postoje i niske vrste koje narastu svega 20 cm u visinu.

Njega i održavanje

Prihranu perunika najbolje je obavit na proljeće prije cvatnje. Perunika voli gnojivo sa većim udjelom kalija i fosfora, sasvim će dobro reagirati na klasična NPK gnojiva. Kod zalijevanja je potrebno koristiti svježu vodu jer im ustajala može nanijeti štetu. Dvije godine nakon sadnje iris će ući u potpunu cvatnju. Na istoj lokaciji raste i cvjeta do 6 godina.

Ukoliko biljke imaju premalo vegetacijskog prostora, preporuča se presađivanje na drugu poziciju. Ovaj zahvat se najčešće radi po isteku četiri godine. Presađivanje je jednostavno. Izvadite korijen perunike, rizom, iz zemlje i razdvojite ga na nekoliko dijelova oštrim nožem, a potom ga ponovo posadite u zemlju. Ovo je najbolje napraviti po cvjetanju biljke ili u kasnu jesen. Perunike koje se ne presađuju s vremenom imaju sve manje cvjetova, a sve više lišća. Nakon sadnje, potrebno je održavati vlažnost zemlje nekoliko tjedana. Irisi ne zahtijevaju posebnu prihranu. Po metru kvadratnom sade se 3 biljke irisa.

Razmnožavanje

Perunika se lako širi jer njezini rizomi daju svake godine nove izdanke. Razmožavanje dijeljenjem rizoma obavlja se sredinom ljeta do radne jeseni. Izvadimo rizom iz tla te ga podijelimo na nekoliko dijelova. Svaki dio mora imati neoštećen korijen i nekoliko listova koje skratimo na 10 centimetara. Sadi se vrlo plitko, te prekriva s 2 - 3 cm zemlje, na razmak oko 35 cm. Prilikom sadnje tlu se doda organska tvar. Ne gnojiti gnojivima bogatim dušikom.

Irise sadite duž staza, zbog svoje visine sasvim dobro će izgledati i u pozadini sitnijeg cvijeća

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.