Maćuhica
Maćuhica
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Jesenska sadnja maćuhica

Dok većina ljetnog cvijeća u ovom periodu godine završava svoju cvatnju, terase i okućnice ne moraju nužno ostati bez cvijeća zato jer je sada pravo vrijeme za sadnju maćuhica.

Iako se maćuhice mogu saditi i u proljeće, većina vrtlara će ih ipak posaditi na jesen jer je tlo još uvijek toplo te se biljke bolje razvijaju tijekom zime, a na proljeće maćuhice budu bujne i pune cvjetova.

Maćuhica je dvogodišnji cvijet koji je vrlo otporan na hladnoću i niske temperature, pa vrtu daje posebnu raskoš tijekom zime. Cvijet se sastoji od pet latica koji se preklapaju, a ima ih u raznim veličinama (od 0,5 cm pa sve do 8 cm). Cvjetovi mogu biti različitih boja, pa tako susrećemo bijele, žute, ljubičaste, plave, narančaste maćihice, a postoje i one jednobojne.

Viola tricolor (Maćuhica)

Viola tricolor (Maćuhica)

Viola tricolor (Maćuhica)

Maćuhice se mogu uzgojiti iz sjemena, i iz presadnica, ali se uzgoj iz presadnica češće primjenjuje jer je praktičniji.

Kod razmnožavanja sjemenom, sjeme je potrebno posijati u lipnju i srpnju u klijališta, cvjetne sandučiće ili lončiće (za kasnojesenju i zimsku sadnju sjetva se obavlja krajem kolovoza). Iza sjetve sjeme se nasipa tankim slojem zemlje i pokrije crnom folijom koja ostaje sve dok se ne pojave prvi listići. Sjetvu je moguće obaviti i direktno u tlo, ali se također mora pokriti crnom folijom. Nicanje traje do 14 dana, a optimalna temperatura je 15-20 °C. Rasađuju se kada su razvile tri listića i malo ojačale.

Najčešće se sadi u vrtove na osunčane i djelomično zasjenjene lokacije, u viseće posude te na groblju. Nakon sadnje potrebno ih je zalijevati ukoliko je sušni period, a gnojidbu nije potrebno provoditi odmah kod sadnje, već se može povremeno hranjivo staviti u vodu prilikom zalijevanja i to kad biljke porastu.

Maćuhica uspijeva na svim tlima jer nema velike zahtjeve za uzgoj. Sadi se na razmak od 15-30 cm. Preporučuje se sadnja u neke od namjenskih supstrata.

Kako bi produžili period cvatnje kod maćuhica potrebno je redovito otkidati ocvale cvjetove kako bi biljka svoju snagu usmjerila u stvaranje novih cvjetova umjesto u stvaranje sjemena.

Dodatni savjeti

  1. Izbjegavajte zalijevanje u večernjim satima kako se vlaga ne bi zadržavala na listovima i oko biljke jer to može dovesti do truljena korijena.

  2. Mladi listovi tek posađenih biljka poslastica su puževima pa je biljke potrebno zaštititi slojem malča.

  3. Preporučuje se sadnja za suha vremena jer tada ima manje puževa.

  4. Štetnike poput lisnih uši ili crvenog voćnog pauka najbolje je riješiti insekticidom ili nekim od sredstava na prirodnoj bazi.

  5. Kako bi spriječili pojavu sive pljesni, crne truleži i antraknoze te samo propadanje biljaka - umjereno ih zalijevajte.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.