Buddleja daviddi
Buddleja daviddi
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Idealno je vrijeme za sadnju ljetnog jorgovana

Buddleja daviddi ili ljetni jorgovan brzorastući je listopadni do poluzimzeleni grm porijeklom iz Kine i Japana. Ovoj vrsti pripada veliki broj sorti koje se razlikuju u boji cvijeta, listu i habitusu.

Ljetni jorgovan može narasti i preko 3 metra visine, ovisno o sorti. Naziv ljetni jorgovan dobio je zbog cvata u dugim grozdovima, ali i intenzivnog mirisa koji pomalo podsjeća na jorgovan (Syringa). Za razliku od jorgovana koji cvate na proljeće, ljetni jorgovan cvate ljeti. Zbog svog lijepog izgleda vrlo često privlači leptire koji se hrane na cvjetovima pa ga mnogi još nazivaju i Leptirov grm. Sve sorte bez obzira na boju cvjetova imaju unutrašnjost cijevastog dijela cvijeta obojeno u narančasto i zato ima još jedan naziv, a to je Narančasto oko.

Ljetni jorgovan

Cvate u raznim bojama od bijele do plave i roze, a sorta je toliko popularna da danas broji oko 180 raznih kultivara.

Ljetni jorgovan cvate cijelo ljeto, od lipnja pa sve do prvih mrazeva. Ukoliko se na vrijeme uklanjanju ocvali cvjetovi, potiče se bujnija i duža cvatnja. Cvjetovi se formiraju na dugim grozdovima (20-45 cm) i oblika su klasa.

Listovi narastu do 25 cm, kopljasti su i nalaze se suprotno na granama. Sivozelene su boje i na oba kraja ušiljeni.

Uzgoj

Razmnožava se sjemenom ili uzimanjem reznica. Zbog jake sposobnosti razmnožavanja sjemenom, u nekim zemljama je proglašena invazivnom vrstom. Sjeme može biti nekaktivno u tlu i do nekoliko godina.

Razmnožavanje reznicama vrlo je jednostavno. Zrelim reznicama razmnožava se u rano proljeće i ukorijenjivanje je vrlo uspješno. Reznicu je najlakše otkinuti sa grma i "zapiknuti" direktno u tlo, a tako uzgojen ljetni jorgovan često procvate već isto ljeto.

Poluzrelim reznicama razmnožava se najčešće tokom kolovoza. Ovaj grm ne zahtijeva puno brige. Ne voli vlažna tla, a kada se dobro ukorijeni podnosi sušne uvijete. U mokrim tlima dolazi do propadanja korijena, a samim time i cijele biljke. Dobro podnosi i gradska zagađenja. Voli sunčane do polusjenovite položaje.

Ljetni jorgovan je poluzimzeleni grm samo u klimama sa blagom zimom. Podnosi zimu do -15 °C, a ako raste u klimatima koji su puno hladniji od naših, rezidbom od korijena može se uzgjati i u vrtovima gdje je jaka zima.

Orezuje se rano u proljeće, kraćenjem izdanaka na polovicu njihove dužine. Radikalniji rez ovog grma omogućuje obilniju cvatnju na novim izdancima tokom ljeta. Nemojte se bojati jake rezidbe jer što je više orežete, ljepše će i obilnije cvasti.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.