Gerbera
Gerbera
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Gerbera – cvatuća lončanica

Gerbera se uzgaja već mnogi niz godina te je iznimno lagana vrsta za uzgoj. Daje predivne cvjetove pastelnih boja, koje se protežu u širokom rasponu od žute, narančaste, crvene pa sve do bijele. Cvjetovi se preko noći zatvaraju, te čim izađe sunce pokazuju svoju raskoš.

Gerbera priprada u porodicu Asteraceae, te postoji oko 100 različitih vrsta. Ova lončanica je uz ruže i karanfile, jedno od najpopularnijih vrsta rezanog cvijeća, a sve češće se uzgaja i kao sobno bilje. Već nekoliko godina u modi su gerberi posađeni u teglama, dok su prije nekoliko godina dominirali u buketima. Većina vrsta raste u rasponu od 20 - 40 cm u visinu te 30 - 40 cm u širinu. Nevolje sa gerberom mogu nastati ukoliko cvjetna stapka dosegne visinu veću od 60 cm, no danas se na tržištu mogu naći kultivari zbijenog rasta.

Što se tiče uzgoja, vrlo je lagana vrsta za uzgoj te joj nije potrebno davati puno pažnje, bitno je redovito zalijevati te povremeno prihraniti. Za vrijeme ljeta dok cvate prihrana se vrši jednom tjedno.

Razmožavati se može sjetvom sjemena u proljeće ili podjelom korijena. Oba načina razmnožavanja iziskuju njegu. Ukoliko se razmnožava sjemenom potrebno je posudu napuniti mješavinom komposta i pijeska te nakon sjetve sjeme prekriti tankim slojem treseta te ostaviti na temperaturi 15 - 19°C. Sjeme se sije najčešće u srpnju iako rok sjetve varira od lipnja do kolovoza, tako da u ožujku raspolažemo sa snažnim biljčicama. Nakon što se razviju 3 - 4 listića, mlade biljčice se mogu presaditi. Rasađuju se u istu mješavinu zemlje u koju je bilo posijano sjeme na razmak 5 x 5 cm. Nakon presađivanja potrebno je zalijati tlo, a kasnije se zalijeva kada se površinski sloj rasuši. Razmnožavanje podjelom korijena potrebno je napraviti u travnju dijeljenjem mase korijena. Nakon što je korijen podijeljen potrebno ga je staviti u posudu gdje je pomiješana zemlja sa malo pijeska i treseta, dobro zalijati te staviti na sunčano mjesto.

Tajne uspjeha

Temperatura: umjereno toplo, 15-20°C tijekom cvatnje, a zimi može biti hladnije, negdje oko 10-ak °C

Osvjetljenje: izrazito osvjetljeno mjesto sa malo izravnog sunca (ukoliko budu na izravnom suncu, listovi i cvjetovi klonu)

Zalijevanje: kompost održavati vlažnim, paziti da se voda ne zadržava u području korijena. Mogu se prskati i listovi

Gnojidba: prihranjivanje se obavlja otprilike svaka dva tjedna, pogotovo u vrijeme cvatnje. U zimskim mjesecima cvijet ne treba gnojiti.

Za bolji uspjeh: potrebno je redovito skidati ocvale listove, kako bi mogli izrasti novi

Njega nakon cvatnje: krajem rujna, biljku je potrebno unijeti u zaštićenu osvijetljenu prostoriju i redovito zalijevati

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.