Erica leucantha
Erica leucantha
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Erika - zimzelena ljepotica

Erika ili u narodu poznata kao vrijesak prava je zimska ljepotica koju možete zasaditi u vrtu, ali i u tegli. Često je nazivaju kraljicom zime jer može cvasti čak i pod snježnim pokrivačem.

Erika (Erica sp.) zimzeleni je grmić kojeg krase raskošni cvjetovi zvonolikog oblika. Za razliku od većine cvjetnih vrsta, erika cvijeta u siječnju. Ukoliko je zima topla i blaga može cvjetati i u prosincu. Boja cvjetova varira od crvene, ružičaste ili bijele boje. Erika najčešće raste kao vrtna biljka visine do 30 cm, a promjera do 50 cm.

Rod Ericacea broji više od 800 sorti, a neke vrste narastu i do nekoliko metara uvis. Najviša poznata vrsta je Erica arborea koja može narasti i do 7 metara.

Erika je vrlo slična vrijesku (kaluna, Calluna vulgaris) pa se ljudi često znaju zabuniti i misliti da je riječ o istoj vrsti. No, postoje razlike između erike i vrijeska. Vrijesak se od erike razlikuje po tome što:

  • ima manje listiće (erika ima 2-15 mm, a vrijesak 2-3 mm),
  • ima sitnije cvjetiće (erika ima cvjetove koji vise prema tlu, a vrijesak ima cvijetnu krunu odvojenih latica)
  • erike cvatu zimi i na proljeće, a vrijesak ljeti i najesen.

U našim vrtovima najčešće se uzgajaju Erica carnea, i Erica darleyensis. Ove vrste cvatu od kasne jeseni do proljeća. Kod velike hladnoće iglice mijenjaju boju u brončanu. Za sobne uvjete* najpogodonije su vrste Erica gracilis i Erica hyemalis.

Erica capensis

Erica ferrea

Erica baccans

Uvjeti uzgoja

Erika voli kisela i propusna tla. Najbitnije je da tlo ima veću količinu humusa te da je dobro drenirano i osunčano. Voli niže temperature, ali mjesto gdje će obitavati mora imati sunčeve svjetlosti. Optimalna temperatura zraka je 5-10 °C.

Prilikom sadnje potrebno je ostaviti dovoljno mjesta jer se cvijet širi. Razmak kod sadnje mora biti najmanje 25 cm.

Razmnožava se dijeljenjem odrasle biljke (dijeljenjem busena u kolovozu i rujnu) ili reznicama (u srpnju i kolovozu). Za razmnožavanje reznicama uzimaju se grančice duljine 4-5 cm te se stave u tlo i zaštite najlonom ili plastičnom bocom. Povremeno je potrebno podići najlon ili boce kako bi biljka dobila zraka. Nakon 20ak dana biljka je ukorijenjena pa je slobodno posadite u tegle. Erika nije zahtjevna za uzgoj. Sadi se u jesen, a ako je sadite u teglu obavezno tegla mora imati rupice.

Ljeti je potrebno svakodnevno zalijevanje jer voli vlažno tlo, a zimi se zalijeva prema potrebi. Tlo nikada ne smije biti suho. Zalijevati je najbolje kišnicom jer ne sadrži vapno.

Prihranjuje se tijekom cvatnje gnojivom kisele reakcije i to svakih 14 dana (odgovaraju joj hranjiva kojima se prihranjuju rododendroni ili crnogorica)

Nakon cvatnje

Nakon cvatnje potrebno je orezati ocvale izbojke kako bi se očuvao grmoliki izgled.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.