Tamarilo biljka s plodovima
Tamarilo biljka s plodovima
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Tamarilo - drvo rajčica

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Uspjeli smo nabavit sjeme drva rajčice. E sad ne izgleda ko na netu. Po stabiljkastom izgledu da po listovime nikako. Sadnica je stara malo manje od godinu dana i imamo je kao što vidite u tegli. Možda bi znali pomoći kako ustvari što bi to bilo. Jer sad nazadnje nemamo pojma a plodova ili cvjeta još nema. Unaprjed zahvaljujem i prilažem sliku.

Sanja Murk, 26. listopada. 2019. 18:49

Jeste li se susreli s tropskim voćem koje okusom podsjeća na rajčicu? Saznajte što je to tamarilo – rajčica drvo i čime se odlikuje.

Tamarilo je kod nas još relativno nepoznata vrsta i ne viđa se često u vrtovima. Iako se odlikuje jednostavnim uzgojem, još uvijek nije u potpunosti udomaćena u našem podneblju.

Riječ je o višegodišnjoj biljci koja potječe iz Centralne Amerike, a proučava se kao voćna vrsta, iako pripada u porodicu Solanaceae (pomoćnice), istu porodicu gdje pripada krumpir, rajčica, paprika, patlidžan.

U prvoj godini nakon nicanja ne donosi plod već samo raste u visinu. Kada dostigne 1 metar počinje s grananjem. Na granama se razvije oko 15 cvjetova koji donose plodove za 6-8 tjedana. Prvi plodovi najčešće se javljaju u drugoj godini. Bere se slijedno, periodički, kada plod iz zelene boje lagano prelazi u narančastu. Okusom je nalik na rajčicu.

Plod Tamarilo

Uzgoj i njega

Kako bi povećali prinos poželjno je svake godine obaviti orezivanje vrha mladih biljaka (tijekom mjeseca ožujka). Orezivanjem kontrolirate veličinu ploda i biljke. Osim vrhova mladih biljaka, odstranite stare te oštećene grane.

Tamarilo ima plitak korijen pa se preporučuje uzgajanje uz armaturu. Također, nije poželjno mjesto koje je na direktnom udaru vjetra jer se grane lako lome pod opterećenjem plodova.

Tamarilo se može uzgajati na otvorenom od ožujka pa do sredine listopada. Jako je osjetljiv na mrazeve i niske temperature pa ne može tijekom zime biti na otvorenom.

Za sam uzgoj, tamarilo je vrlo nezahtjevna kultura. Potrebno ju redovito prihranjivati ljeti i zimi. Zimi se prihrana vrši svakih 14 dana, dok ljeti 7-10 dana. Preporučuje se na proljeće koristiti NPK formulacije koje sadrže više dušika.

Tamarilo voli vlažnije tlo, no ne ustajalu vodu. Zalijevanje obavite kada se supstrat počinje sušiti.

Ako Tamarilo krene odbacivati lišće to je znak napada parazita.

Problem kod uzgoja

Najveći problem kod uzgoja predstavljaju lisne uši. Potrebno je redovito provoditi mjere zaštite jer se u protivnom na plod nastane gljive čađavice, a dolazi i do sušenja listova.

Tamarilo

Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.