Uzgoj špinata u vrtu
Uzgoj špinata u vrtu
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Sjetva jesenskog špinata

Špinat je vrlo interesantna kultura jer dospijeva u vrijeme kada ima malo drugog povrća. Zbog svoje kratke vegetacije uzgaja se u vrtu, na njivu, u plasteniku...

Špinat je jednogodišnja biljka koja se u našem području dosta uzgaja. Mlado lišće špinata vrlo se cijeni jer ima visoku hranjivu vrijednost. Lišće sadrži bjelančevine, minerale, željezo, fosfor i kalcij.

Prednost jesenske sjetve špinata je nemogućnost od preuranjenog sazrijevanja.

Najčešće uzgajane sorte

Postoje mnoge sorte špinata, no u našim područjima za jesensku sjetvu najviše se uzgajaju dvije sorte, a to su:

  • Riccio d’Asti
  • Merlo Nero

Špinat

Uzgoj

Špinatu odgovaraju niže temperature, pa najbolje uspijeva uz temperature 16-18 °C. Odlično izdržava mrazeve i temperature -6 do -8 °C, a ukoliko ima snježnog pokrivača bez problema podnese temperature i do -20 °C. Dobro uspijeva na svjetlom mjestu, ali je najbolje uzgajati ga u sjeni i na vlažnom tlu. Špinat se uzgaja isključivo sjetvom sjemena. Za berbu u jesen potrebno ga je posijati krajem kolovoza. Špinat voli plodno tlo koje zadržava vlagu pa je poželjno dodati razgrađenu organsku tvar prije sjetve. Ukoliko tlo nije dovoljno opskrbljeno hranjivima listovi su mali i gorki, a biljke su sklonije ranijom cvatnji. Optimalna pH vrijednost tla je 6,5-7,5 s toga je u kisela tla potrebno dodati vapna.

Uzgoj špinata u vrtu

Sjetva

Špinat se sije sijačicom s razmakom redova 20-25 cm ili u trake (5 redova) s razmakom između traka 40-50 cm i redova 15-20 cm. Za ovakav način proizvodnje treba 25-30 kg/ha sjemena. Ukoliko rast biljaka nije usporen, može se ostaviti neprorijeđen, ali ako biljke sporo rastu može se prorijediti na 5 cm.

Špinat

Berba

Berba počinje kada biljke imaju 5-6 krupnih listova. Bere se tako da se prvo režu vanjski listovi. Sa berbom treba biti vrlo oprezan jer je vrlo lako oštetiti stabljiku i korijenje.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.