Uzgoj krastavaca na mreži
Uzgoj krastavaca na mreži
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Postavljanje armature za okomiti uzgoj krastavaca

Krastavci se lako mogu uzgajati u okomitom položaju zbog svojih vitica-vriježa koje brzo obaviju mrežu te se na taj način penje. Uspravan položaj ima mnoge prednosti, a postavljanje armature ne iziskuje puno vremena.

Krastavac se uzgaja direktnom sjetvom sjemena na površini, ali se može uzgajati i presadnicama. S obzirom da je krastavac vrlo osjetljiv i na najmanju promjenu temperature, direktna sjetva se preporuča kada je tlo zagrijano na 17-18 °C. U takvim uvjetima sjeme nikne za 8-10 dana. Sjetva se obavlja u kućice gdje se polažu 3-4 sjemenke. Razmak između kućica iznosi 30-60 cm, a razmak između redova 100-150 cm. Kod kasnije sjetve koristi se manji razmak između redova i kućica. Najidealniji smjer redova za uzgoj krastavaca je sjever-jug.

Oba načina uzgoja (sjetvom sjemena i presadnicama) pogodna su za uzgoj uz armaturu.

Kako se postavlja armatura?

U novije vrijeme sve se više primjenjuje plastična mreža sa velikim otvorima, visine 100-120 cm, a dužine prema potrebi gredice. Na početak i na kraj reda krastavaca zabije se kolac ili neki stupić dužine oko 1,5 m i to 20-ak cm u tlo. Razmak između dodatnih stupića u redu treba biti oko 1,5 metara. Na vrhove kolaca (stupića) stavi se letva koja stupiće povezuje u jednu noseću armaturu. Plastičnu mrežu potrebno je razmotati između kolčića i zavezati tanokm špagom. Mreža između kolčića mora biti napeta. Vitice krastavca na početku je potrebno same umetnuti u otvore mreže, a kasnije će se same penjati mrežicom.

Armatura

Krastavci kada narastu šire svoje reznice i do 3 metra u svim pravcima. Tako "razraštenim" krastavcima teško je prići pa je otežano obaviti berbu, a također postoji mogućnost da ih oštetimo uslijed zalijevanja. Postavljanjem potpore omogućava se rast u vertikalu, berba je olakšana, a smanjuje se potreba za prskanjem jer većina nadzemne mase nema direktan kontakt sa tlom pa je prozračnost veća i smanjuje se pojava uvjeta za razvoj bolesti.

Uz postavljanje armature, preporuča se i postavljanje crne polietilenske folije koja omogućava brže nicanje sjemena zbog veće zagrijanosti tla ispod folije. Isto tako, ova folija onemogućava rast korova koji predstavljaju veliki problem, s obzirom da u RH nema registriranih herbicida za suzbijanje korova u krastavcu.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.