Ivan Jakovčič
Ivan Jakovčič
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Jakovčić: U borbu protiv širenja afričke svinjske kuge uključiti lokalne zajednice

Priopćenje za medije

Strasbourg, 14. prosinca 2018.

Iskorjenjivanje afričke svinjske kuge, zarazne bolesti koja predstavlja veliku prijetnju svinjogojstvu, bit će uspješno samo ako se rješavanje tog problema spusti na lokalnu razinu, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Afrička svinjska kuga je zarazna bolest kod svinja i divljih svinja koja je obično smrtonosna. Trenutačno je tom bolesti pogođeno 10 država članica EU-a.

“Vrijeme je da se osnuje pravi europski stožer za suzbijanje afričke svinjske kuge. No ne samo na nivou EU već i na nižim razinama. Europska komisija treba sa zemljama članicama pokrenuti osnivanje nacionalnih stožera, ali i regionalnih i lokalnih stožera”, kaže Jakovčić.

“Problem s divljim svinjama u Njemačkoj”, dodaje Jakovčić, “neće riješiti vlada u Berlinu već će se taj problem rješavati na razini lokalne samouprave, na nivou općine”.

Ivan Jakovčič

“Ako u mojoj općini, u Grožnjanu u Istri, damo lovcima mogućnost da riješe problem s divljim svinjama, taj ćemo problem i riješiti”, poručuje zastupnik IDS-a.

„Ta se zarazna bolest pojavljuje u nekoj šumi, na nekoj svinjogojskoj farmi, i problem moramo riješiti na tom konkretnom mjestu”, upozorava Jakovčić.

“Potrebna nam je vertikala u akciji suzbijanja afričke svinjske kuge: od Bruxellesa do najmanje općine u zemlji članici EU-a. U tu akciju trebamo uključiti i susjedne zemlje na Balkanu koje još nisu članice Unije kao i Ukrajinu i Moldaviju. To je jedini put da riješimo taj problem koji predstavlja veliku prijetnju europskom svinjogojstvu”, zaključuje Jakovčić.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.