D. Marjanović, mag.ing.agr.
PD

Cijena otkupa duhana veća nego prošle godine

U proteklih deset godina vrijednost otkupljene proizvodnje porasla je više od trećine, dok je prosječna otkupna cijena uvećana čak 54 posto, a i ove godine nastavlja rasti

Virovitica, 17. listopada 2018. – Hrvatski duhani, koji posluju unutar British American Tobacco Grupe i ove godine slave 60 godina uspješne organizacije proizvodnje duhana na podravskim i slavonskim poljima, otkupili su do sada više od polovice ovogodišnjih količina duhana tipa svijetla virginija po sedam posto većoj prosječnoj cijeni od prošlogodišnje, što je odraz bolje kvalitete i BAT-ovog pristupa proizvodnji.

Hrvatski duhani još u veljači najavili su kako ove godine namjeravaju povećati ugovorene površine, kvalitetu, prinose i profitabilnost svojih proizvođača. British American Tobacco Grupa (BAT) osigurava otkup i tržište za sve proizvedene količine.

„BAT Hrvatski duhani povećali su ove godine prosječnu otkupnu cijenu u usporedbi sa prošlom berbom, što znači da smo uspjeli u nastojanju da povećamo kvalitetu uroda. Posebno nas veseli da je istovremeno odbitak pri otkupu jedan posto manji nego prošle godine, što znači da su proizvođači prihvatili upute za sređivanje duhana prije otkupa, što će im u konačnici povećati prihode. I pokusi s BAT sortimentom pokazuju dobre preliminarne rezultate, stoga smatramo da smo na dobrom putu“, kazao je direktor BAT Hrvatskih duhana Mauricio Cantisani.

Ukupna vrijednost duhana prošle otkupne sezone dosegla je 95 milijuna kuna, čime je nastavljen rast vrijednosti proizvodnje duhana u Hrvatskoj. U proteklih deset godina vrijednost proizvodnje duhana koje su otkupili BAT Hrvatski duhani porasla je za više od trećinu, a prosječna otkupna cijena za kooperante povećana je čak 54 posto.

„Zadovoljan sam suradnjom s BAT Hrvatskim duhanima i njihovim praćenjem proizvodnje od repromaterijala, kratkoročnog kreditiranja za potrebe berbe i plaćanja energenata, sve do korisnih savjeta BAT-ovih agronoma. U 2018. imao sam zasađeno šest hektara virginie i hektar berleja, a u 2019. planiram zasaditi 7,5 hektara virginie. Ove sam godine promijenio sortiment i u proizvodnji svijetle virginije zasadio sortu DH27 koja je dala kvalitetan urod i dobru cijenu“, kazao je Mario Pojer iz Cerovca, istaknuvši kako se održivost proizvodnje duhana osigurava kroz stalnu brigu o zdravlju i sigurnosti kooperanata kojima je podijeljena zaštitna oprema za primjenu pesticida i materijal za podizanje plodnosti i očuvanje tla.

BAT Hrvatski duhani svake sezone različitim programima kratkoročnog financiranja proizvodnje svoje proizvođače podrže sa više od 60 milijuna kuna, a izdani dugoročni krediti, kojima se financira nabava opreme i razna ulaganja, ove godine iznose gotovo šest milijuna kuna.

Uz financijska ulaganja i siguran otkup, BAT Hrvatski duhani posebno brinu o prenošenju najnovijih znanstvenih i praktičnih saznanja kao i tehnologija proizvodnje. I ovi rezultati potvrda su kako edukacija temeljena na najboljoj svjetskoj praksi povećava prinose i kvalitetu duhana. Duhan se sada nastavlja obrađivati u pogonu za obradu duhana u Virovitici, a onda se plasira u BAT-ove tvornice diljem zapadne Europe, kao i u domaću tvornicu u Kanfanaru.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.