Breskva
Breskva
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zimska zaštita breskve

Od radova u voćnjaku tokom zime, u dobroj mjeri ovisi kakva će biti sljedeća godina. Tokom ovog perioda suzbijaju se štetni insekti i bolesti koje prezimljuju u pukotinama ispod kore voćaka. Uspješnost suzbijanja bolesti zavisi o sposobnosti prepoznavanja bolesti koju treba suzbiti, te poznavanje biologije bolesti.

Zimsko tretiranje je mjera koja se provodi nakon prestanka vegetacije. Kod većine voćnih vrsta zimsko tretiranje se smatra osnovnim tretiranjem. Kod breskve je najvažnije suzbiti bolest kovrčavost lista (Taphrina deformans). Pojavljuje se na breskvama koje nisu na vrijeme zaštićene. Simptomi bolesti primjećuju se u travnju i svibnju, na mladom lišću koji se deformiraju i kovrčaju, boja im se mijenja u žutu, zatim crvenu, a na kraju list nekrotizira. Kod jakih zaraza breskva može ostati bez lišća tokom lipnja.

U stadiju mirovanja, neposredno prije vegetacije rabe se preparati na osnovi bakra: Cuprablau Z, Nordox super, Champion WG 50 i drugi, a u vrijeme stvaranja pupova Chromodin S-65 u koncentraciji 0,1 do 0,2 %.

S obzirom da se zajedno sa Taphrinom suzbijaju i štetni kukci (lisne uši, štitaste uši, brskvin moljac) bakrenom pripravku potrebno je dodati i mineralno ulje.

Obično se izvode 1-2 tretiranja. Kada se izvode dva tretiranja, obično se jedan obavi oko sredine siječnja, a drugo sredinom veljače.

Zimsko plavo tretiranje mora biti kvalitetno izvedeno, ne smije se štedjeti na količini škropiva. Stablo treba doslovno okupati.

Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.