Eriosoma lanigerum (jabučna krvava uš)
Eriosoma lanigerum (jabučna krvava uš)
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Uočena pojava Krvave uši u nasadima jabuke

Posljednjih 30ak godina naši voćari poduzimaju redovite mjere zaštite u borbi s ovim ekonomski vrlo značajnim štetnikom.

Ove godine je već ožujku uočila pojava jabučne krvave uši u krošnji, tako da se očekuje njezino enormno množenje.

Izgled jabučne krvave uši

Odrasle jedinke jabučne krvave uši narastu do veličine 2 mm i eliptičnog su oblika.

Boja im varira do crvenkasto-smeđe do ljubičaste boje, ali je obično sakrivena bijelim pamučnim izlučevinama iz specijaliziranih žlijezda koje su smještene na trbuhu. Vosak koji im prekriva tijelo služi kao zaštita od vremena, ali i parazita i grabežljivaca. Uništavanjem odraslih jedinki ostaje crvena tekućina odakle im i takav karakterističan naziv. Nimfe su ružičaste boje s tamnim očima i lagano su podignute s površine trbuha. Nimfe prolaze kroz četiri razvojna stadija prije nego što postanu imago.

Biologija

U hladnijim krajevima, Eriosoma lanigerum (jabučna krvava uš) zimske mjesece provodi kao nimfa na korijenu svoje biljke domaćina ili u zaklonjenim nadzemnim dijelovima domaćina kao što je ispod kore na deblu ili glavnim granama. Kolonije nimfe koje prezimljavaju iznad zemlje mogu biti uništene teškim zimskim vremenskim uvjetima.

Podnosi temperature do -27 °C.

U proljeće kreće napad na stablo domaćina. Kreću se uz stablo sve dok gotovo cijelo stablo nije pokriveno kolonijama. Najviše ih se nalazi uz centralne žile listova na krajnjim izdancima. Treća generacija izrasta u krilate odrasle ženke sposobne za spolnu reprodukciju. Muškarci su bez krila. Svaka lisna uši može dati do pet živih mladunaca dnevno, što omogućuje brz rast kolonija, s ukupno više od 100 nimfa u svom životu. Svaka ženka proizvodi jedno jaje.

Jabučne krvne uši na pukotini stabla jabuke

Hrane se sokom tako da probijaju vanjski pokrov domaćina gdje je najtanji i izlučuju tvar poznatu kao medna rosa koja sadrži visok udio šećera. Može biti između osam - dvanaest generacija godišnje, ovisno o ljetnim temperaturama.

Tamo gdje se kolonije E. lanigeruma hrane, stablo tvori gale (rak-rane), koje su u početku male, ali se s vremenom povećavaju. Kontinuirano hranjenje u korijenu može uništiti korijenje i time smanjiti rast stabla ili ga uništiti.

Jabučna krvava uš u pukotini kore jabuke

Problem zvan medna rosa

Medna rosa stvara neugodne uvjete za rad u voćnjacima zbog visokog stupnja izlučivanja ljepljive rose. Medna rosa također može pokriti lišće i tako omogućiti rast plijesni.

Suzbijanje

Program suzbijanja ovog štetnika važno je napraviti prije nego se u voćnjaku primijeti njegova prisutnost.

Jedan od važnih preduvjeta za smanjenje brojnosti populacije jabučne krvave uši je pravila i izbalansirana gnojidba. Ne preporučuje se jako gnojenje dušikom jer bujan rast izboja.

Prirodni neprijatelji poput božje ovčice, ličinke zlatooke, osolike muhe, trčci, bogomoljke, grabežljive stjenice i ose najeznice važno je očuvati jer one smanjuju populaciju ovih štetnika.

Pristupanje kemijskim mjerama suzbijanja je opravdano kada prag štetnika pređe 8 % napadnutih izboja.

U prvo tretiranja kreće se neposredno prije cvatnje, a drugo tretiranje nakon cvatnje (dok još nije krošnja puna zelene lisne mase).

Uz primjenu insekticida preporučuje se i dodatak okvašivača.

Štetnik Sredstvo Koncentracija
Jabučna krvava uš Pirimor 0,08-0,12% (80-120 g)
Pyxal 0,0375-0,05% (37,5-50 ml)
Proximo 0,04-0,05% (40-50 ml)
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.