Jabuke uz potporanj
Jabuke uz potporanj
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Pomicanje potpornja kod već ukorijenjene voćke

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Jesenas sam u vrtu iza kuće posadio 4 sadnice jabuke. Sad na proljeće kad su se sve primile shvatio sam da sam uz njih postavio prekratke i pretanke kolce. Smijem li tik uz postojeće pritke zabiti druge jače kolce a da ne povrijedim korijen, ili štoveć uraditi?

Kenan Čemo, 01. svibnja. 2020. 21:52

Pomicanje potpornja kod već ukorijenjene voćke predstavlja rizik od ozlijede korijena.

Postavljanje potpornja nužan je korak kod slabobujnih podloga koje su slabijeg rasta. Potporanj sprječava izvrtanje korijena voćke ako ima puno plodova. Potporanj je važno staviti prilikom sadnje, a kod ovog zahvata bitno je voditi računa o sljedećem.

1. Visina potpornja

Visina potpornja ne smije sezati više od donje grane na krošnji. Nikako se ne preporučuje da potporanj prodire u krošnju.

2. Udaljenost od voćke

Preporučeno postavljanje potpornja je 10-15 cm od debla.

3. Položaj

Obratite pažnju gdje postavljate potporanj jer nije isto na koju stranu ga stavite. Preporučujem da potporanj smjestite na južnu stranu od voćke kako bi ju tijekom ljetnih mjeseci zaštili od jakog sunca.

4. Vezanje voćke uz potporanj

Vezanje voćke uz potporanj može dovesti do ozlijede kore čime se otvara put raznim gljivičnim oboljenjima. Voćku uz potporanj uvijek vežite u obliku broja osam kako bi spriječili oštećenja.

Što se tiče premještanja kolca na početku vegetacije, slobodno to uradite, ali vodite računa o udaljenost potpornja od voćke i dubine na koju ćete ga staviti. Ako ste kopali rupu za sadnju na 60 cm, potporanj slobodno stavite 10 cm pliće.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.