Monilia laxa
Monilia laxa
D. Marjanović, mag.ing.agr.
Agronomija.info

Monilia laxa radi velike probleme na koštičavom voću

Ova bolest ranijih godina nije bila toliko veliki problem na našem području, no posljednjih godina u kojima je prevladavalo kišno i prohladno proljeće, gljivica je uzrokovala velike probleme na višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama i ostalom koštičavom voću.

Monilia laxa gljivica je koja uzrokuje bolesti cvjetova i grančica koštičavog voća. Grančice naglo posmeđe, a cvijetovi se suše te mnogi neiskusni uzgajivači misle kako je mraz uzrokovao ovo stanje, no zapravo je riječ o bolesti koju uzrokuje ova gljivica. Vrlo često se pojavljuje kada je proljeće kišno i hladno.

Monilia laxa napada sve vrste koštičavog voća, a najosjetljivije su marelica i višnja. Uslijed napada dolazi do propadanja cvjetova i sušenja grančica, a ukoliko se napad ove gljivice ponovi nekoliko godina uzastopno dolazi do propadanja grana, krošnji pa i cijelih stabala.

Simptomi

Prvi simptomi javljaju se kada voćka procvjeta. Zaraženi cvjetovi najprije poprime smeđu boju, a potom venu i osuše se. Mladice na kojima se nalaze zaraženi cvjetovi naglo se suše u samoj cvatnji ili neposredno nakon cvatnje, a pojavljuje se i smola. Uslijed ovakvog napada urod izostaje.

Biologija

Gljivica prezimljuje u zaraženim suhim granama ili plodovima koji su ostali na voćnjaku preko zime. Osim grančica i mumija na stablu moguć je razvoj iz ostavljenoga trulog voća ispod stabla. U proljeće se razvijaju askospore i konidije koje vjetar raznosi po voćnjaku. Uz vjetar, konidije mogu prenijeti i kukci. Konidije iz zaraženih grančica nastaju puno češće nego askospore i one nanose više štete. Simptomi su najbolje uočljivi kada se zaraze otvoreni cvjetovi na voćkama, a do zaraze može doći dok su cvjetovi još zatvoreni ili u fazi ranog odmetanja ploda. Gljivica prodire u unutrašnjost cvijeta preko cvjetne njuške, latica ili prašnika te micelij nastavlja sa rastom i ulazi u cvjetnu stapku te poslije u mladicu. Mladice se suše zbog toksina koje izlučuje gljivica.

Najkritičnije je razdoblje cvatnje. Kada voćka pređe ovu fazu i krene rast plodova nema više načina prodora gljive u mladicu. Kasnije u fazi dozrijevanja plodova ova gljivica uzrokuje njihovu trulež.

Idealni uvjeti za ostvarenje infekcije je temperatura 22-28°C i relativna vlaga zraka iznad 85%.

Monilia - životni ciklus

Zaštita

Agrotehničkim i kemijskim mjerama možemo se uspješno boriti protiv ove bolesti. Voćnjak treba podizati na prozračnim položajima te smanjiti gnojidbu dušikom. Važno je kod rezidbe sve zaražene i osušene grane odrezati i ukloniti iz voćnjaka te skinuti zaražene plodove. Kemijska zaštita je neizbježna, fungicide je preporučljivo koristiti u više navrata.

  • 1. prskanje u početnoj fazi cvatnje kada je otvoreno 5-10% cvjetova
  • 2. prskanje u punoj cvatnji prije najavljenih oborina
  • 3. prskanje pred kraj cvatnje s početkom otpadanja latica (tretirati prije najavljenih oborina)

Kemijska zaštita provodi se fungicidima aktivne tvari boskalid + piraklostrobin (Signum). Signum je dozvoljen na koštičavom voću u količini 0,056 - 0,075% za suzbijanje sušenja cvjetova i grančica te truleži ploda.

Ostali dozvoljeni fungicidi:

Voćna vrsta Aktivna tvar Pripravak Količina
šljiva fenheksamid Teldor SC500 0,5 l/ha uz utrošak vode 500 l na 1 m visine krošnje
fludioksonil Switch 6,25 WG 80 - 100 g /100 l
trešnja fenheksamid Teldor SC 500 0,5 l/ha i na 1 m visine krošnje, uz utrošak 500 l vode na 1 m visine krošnje
fludioksonil Switch 6,25 WG 80 -100 g/100 l
višnja ciprodinil Chorus 75 WG 300 - 400 g/ha
breskva fenheksamid Teldor SC 500 1,0 -1,5 l/ha, uz utrošak vode 1500 l/ha
fludioksonil Switch 6,25 WG 80 - 100 g /100 l
marelica fludioksonil Switch 6,25 WG 60 g/100 l
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.