Kruške
Kruške
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Ljetne sorte krušaka

Zbog velikog priljeva turista za vrijeme ljetnih mjeseci, ljetne sorte krušaka imaju veliku perspektivu i ukoliko se proizvođači na vrijeme prilagode, zarada je neizbježna.

Ljetne sorte krušaka mnogi ne smatraju "pravim" kruškama. One se vrlo razlikuju od npr. Rane Morettinijeve i to po okusu, strukturi mesa, sadržaju suhe tvari te vremenu čuvanja. Ljetne sorte krušaka se naime vrlo kratko čuvaju, sadržaj suhe tvari im je vrlo nizak te nemaju razvijen aromatski kompleks.

Lipanjska ljepotica (Bella di giugno)

U Hrvatskoj se uzgajaju zbog plasiranja na tržište za vrijeme ljetnih mjeseci kada je Jadran preplavljen turistima. Od sorti krušaka koje su se do sada plasirale na tržište prevladavale su poznate stare sorte poput Trevuška rana, Klapov ljubimac, Starkrimson, Griffardova te Rana Morettinijeva, a u posljednje vrijeme sve sve više sredstava ulaže u kreiranje novih ljetnih sorata. Na tržiše su već stavljene sorte poput Carmen, Boheme, Turandot, Norma, Etrusca i Tosca.

Precoce di Fiorano

Ove novije sorte vrlo su kvalitetne, a plodovi im dozrijevaju u vrijeme turističke sezone pa se lako prodaju i postižu razmjerno visoku cijenu. Sorta Carmen se već ustoličila kao sorta koju naši proizvođači vrlo rado uzgajaju.

Nove rane sorte krušaka dozrijevaju tijekom srpnja i kolovoza pa je preporučljivo uzgajati ove sorte:

SORTA
Lipanjska ljepotica (Bella di giugno)
Precoce di Fiorano
Turandot
Boheme (Boem)
Norma
Carmen (Karmen)
Etrusca (Etruska)
Tosca (Toska)
Rana Morettinijeva (Butira precoce Morettini)
Trevuška
Klapov ljubimac
Starkrimson
Dr. Gujo (Dr. Jules Guyot)

Rana Morettinijeva (Butira precoce Morettini)

Etrusca

Vrlo rane ljetne sorte dozrijevaju u 1. dekadi srpnja i to su sorte Zelena ljetna, Magdalena, Lipanjska ljepotica.

Rane ljetne sorte dozrijevaju u 2. i 3. dekadi srpnja i to su sorte Srpanjska šarena, Etrusca, Tikvica, Žifarova, Tosca, Košia.

Srednje ljetne sorte dozrijevaju u 1. i 2. dekadi kolovoza i to su sorte Rana Moretinijeva, Trevuška, Klapova, Gijoova, Santa Maria, Starkimson.

Kasne ljetne sorte dozrijevaju u 3. dekadi kolovoza i prvim danima rujna i to su sorte Viljamovka, Rosired Bartlett, Vjenka, Dvostruka Filipova.

Tosca

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.