Zima
Zima
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Hladna zima - manji broj štetnika?

Niske temperature ove zime utjecat će na mortalitet štetnika poljoprivrednih kultura, no pitanje je u kolikoj mjeri. Nakon nekoliko blagih zima koje su omogućile dobro prezimljenje štetnika, stigla je jedna zima koja je stvarno "pokazala zube", te poljoprivrednici od nje mnogo očekuju.

Mnogi ljudi prizivaju kraj duge zime, no velike hladnoće, led i snježni pokrivač može biti dobar za poljoprivrednu proizvodnju. Štetni organizmi poljoprivrednih kultura više stradavaju tijekom jačih zima.

Brojnost štetnika, naročito kukaca koji prezimljavaju u različitim razvojnim stadijima (npr. kao jajašca, kao odrasli oblici ili kukuljice), zatim glodavaca, ali i biljnih bolesti i korova manja je nakon oštrih zima u odnosu na njihovu brojnost nakon toplih zima.

Većina bolesti prezimljuje na lišću te vanjskim slojevima kore. Najbolja mjera za smanjivanje pojave bolesti je da se lišće sakupi i odnese ili zakopa.

S obzirom da su kukci životinje sa promjenjivom tjelesnom temperaturom, temperatura zraka je jedan od najvažnijih abiotskih čimbenika.

Temperature niže od -10°C i više od 45,5°C letalne su i tada nastupa smrt. Temperatura ima veliki utjecaj na brzinu razvoja kukca, te kretanje i širenje kukaca. Nepovoljna temperatura izaziva promjenu mjesta boravka kod kukaca. Poznato je da privikavanje kukaca na hladnoću ima važnu ulogu za njihovo prezimljavanje. Dok neki kukci migriraju na jug, poput nekih vrsta skakavaca, malen broj kukaca ima mogućnost da im tjelesna tekućina djeluje poput antifriza (superhlađenje) te se na taj način, hlađenjem vode u stanicama obrane od niskih temperatura. Primjer takvog kukca je Phyto deplaratus iz reda kornjaša.

Ipak, većina kukaca tijekom zime ostaje na istom području. Neke vrste odraslih oblika zavuku se u tavane, u uske i tople prostore u prirodi, zakopaju se ili uvuku u drveće i na taj način prezime. Osim odraslih oblika, neki kukci provode zimu u stadiju jaja, ličinka ili kukuljica. Mnogi odrasli kukci zimi uginu, no njihova jaja i mladunčad prežive na zaklonjenim mjestima pa u proljeće kreću u život.

Struganjem stare kore za voćaka i čokota, neki se štetnici poput štitaste uši odstranjuju.

TEMPERATURE KOJE PODNOSE ŠTETOČINJE

ŠTETNIK PREZIMLJENJE TEMPERATURA
Crveni voćni pauk prezimi kao zimsko jaje podnosi vrlo niske temperature do -27°C
Lisne uši prezime u obliku jaja podnose vrlo niske temperature (-27°C)
Grožđani moljci prezime u stadiju kukuljice podnosi temperaturu nižu od -20°C
Jabučni savijač prezimi kao odrasla gusjenica podnosi temperaturu nižu od -20°C
Kukuruzni moljac prezimljava u obliku zakukuljene gusjenice u stabljikama kukuruzinca gusjenice kukuruznog moljca u dijapauzi mogu preživjeti temperature i do -20°C
Pepelnica prezimi u inficiranim pupovima podnosi temperaturu do -28°C
Plamenjača prezimljuje u vršnim pupovima kao oospora podnosi temperaturu do -26°C.
Gusjenica vrbotočca prezimi gusjenica u hodniku podnosi do -20°C
Hrđe (Puccinia sp.) teleutospore prezime u otpalom lišću micelij gljive podnosi negativne temperature (-5oC)
Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.