Cijepljenje
Cijepljenje
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Cijepljenje jabuka okuliranjem i čipiranjem

Na sam spomen cijepljenja jabuke većina ljudi pomisli kako to nije vještina koju može svatko savladati. No, uz par savjeta svatko može cijepiti voćke, potrebno je samo uzeti vrtlarski nož u ruke i krenuti na posao.

Cijepljenje je oblik vegetativnog razmnožavanja pri kojem se dio biljke koju nazivamo plemka prenosi na dio biljke zvan podloga. Svrha samog cijepljenja je stvaranje novog organizma. Podloga je uvijek dio biljke koji nosi korijen, dok se za plemku uzima dio plemenite sorte koja će nam donositi plodove istih osobina kao i stablo sa kojeg je plemka uzeta.

Da bi nakon cijepljenja podloga i plemka srasle bitno je da se dobro podudaraju, a najpoželjnije je da su podloga i plemka pripadnici iste vrste (npr. jabuka cijepljena na jabuku).

Cijepljenje

Za jabuku se gotovo isključivo koriste vegetativne podloge prilikom cijepljenja sadnica. Uglavnom se kod nas koriste tzv. "M" i "MM" podloge (M 1, M 2, M 4, M 7, M 9, M 11, M 26 te M 27 i MM 106 i MM 111). Veće gospodarsko značenje za uzgoj u gustom sklopu imaju samo M 9 i M 26, a u specifičnim uvjetima uzgoja susreću se i podloge M 7, M 27 i MM 106.

Alat za cijepljenje

Dobar cjepiljarski nož osnovni je pribor za izvođenje radova. Noževi za cijepljenje su vrlo oštri jer su napravljeni od čelika vrhunske kvalitete pa treba biti jako oprezan prilikom rukovanja kako ne bi došlo od ozljeđivanja. Uz cjepiljarski nož, potrebno je nabaviti cjepljarske gumice i cjepljarski vosak kojim se mjesto cijepljenja zaštićuje od isušivanja. Kod cijepljenja debljih podloga potrebno je koristiti bužir ili elastičnu traku, PVC foliju ili izolir traku.

Visina cijepljenja

Visina cijepljenja jako je bitna jer se može direktno utjecati na bujnost, rodnost i plodnost jabuke. Danas se u pravilu cijepi na visinu od 25 cm, iako neki cijepe na visinu 10-15 cm.

Cijepljenje okuliranjem

Okuliranje je postupak koji se sastoji od skidanja jednog pupa s komadićem kore s grane plemke te postavljanje istoga u pripremljeno mjesto pod koru podloge. Plemka se uzimaju s osvijetljene strane krošnje te mora biti zdrava, odrvenjela i srednje bujna. Prije cijepljenja potrebno je podlogu očistiti od svih postranih izboja i to sve do visine na koju će se okulirati. Tehnika cijepljenja je vrlo jednostavna. Na određenoj visini potrebno je zarezati koru u obliku slova T i to najprije odozdo prema gore, a zatim se napravi vodoravna crta. Tupim dijelom noža potrebno je malo razmaknuti koru. S plemke se nožem skine okce s pupom i peteljkom lista i prenese se na razmaknuti urez ispod kore tako da je gornji dio okca poravnati sa vodoravnim rezom na podlozi.Vezivo je potrebno omotati duž cijele dužine reza, ali ne preko pupa. Ovo je najrašireniji, najbrži i najsigurniji način cijepljenja. Krajem kolovoza i u rujnu obavlja se okuliranje na spavajući pup jer tada kreće kolanje sokova drugog dijela vegetacije. Ukoliko je cijepljenje uspjelo, nacijepljeni pup počinje rasti tek sa početkom vegetacije iduće godine.

Okuliranje

Cijepljenje čip okulacijom

Ovaj način cijepljenja pogodan je za vrste koje imaju tanku koru. Na podlozi je potrebno odrezati dio kore koji je jednak dijelu kore s pupom koji smo odrezali na plemci. Pup je potrebno staviti na dio podloge bez kore i paziti da se kambijalni slojevi poklapaju barem na jednoj strani. Plemku po potrebno pričvstiti gumicom. Kada mladica okuliranog pupa naraste 25-30 cm podlogu skraćujemo kosim rezom iznad mjesta cijepljenja. Rezati sve nove mladice koje izrastu iz podloge, a samo ostaviti onu iz okuliranog pupa. Cijepljenje čipiranjem obavlja se na visini od 10 cm.

Čip okulacija

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.