D. Marjanović, mag.ing.agr.

Preventivno prskanje vinograda bakrom

Iako se svake godine upozorava na važnost prskanja vinograda zimi, mnogi uzgojivači ne prakticiraju tzv. plavo prskanje pa bolesti i štetnici prezime na organima vinove loze te rade štetu tijekom cijele vegetacije.

Preventivno prskanje vinograda bakrom potrebno je provoditi već u fenofazi mirovanja vinograda pa sve do početka kretanja vegetacije. Ukoliko se ova zaštita izostavi ili ne provede ne vrijeme veliki su izgledi da ćete tijekom cijele vegetacije voditi borbu sa pepelnicom, crnom pjegavošću i grinjama. Prskanjem vinograda u ovim rokovima možemo suzbiti više štetnika i bolesti i to samo jednim prskanjem. U zimsku zaštitu vinograda bakrom najčešće se kreće sredinom veljače pa sve do polovice ožujka, što naravno ovisi o vremenskim uvjetima.

Vinogradari koji tijekom veljače pristupe rezidbi vinograda obično u plavo prskanje krenu kada završe sa rezidbnom i odstrane svu odrezanu rozgvu i to je dobra praksa. Odrezanu rozgvu potrebno je uništiti paljenjem kako bi se uništili štetnici koji su prezimjeli u njoj. Preporučljivo je sa stabla čokota odstraniti staru koru jer i u njoj prezimljuju štetnici. Pred kraj vegetacije, tj kada je loza u fazi vunastog pupa, a temperatura zraka bude iznad 15 °C potrebno je izvršiti drugo prskanje kombiniranim preparatima kao što je Cuprablau, bordoška juha (bakreni preparati), te močivi sumporni preparati (Chromosul 80). Ovim prskanjem suzbijamo pepelnice, grinje i crvenog pauka.

Bakreno prskanje vrlo je bitno, no zbog globalnog problema zagađenja tla bakrom, na snazi je trend smanjenja dozvoljene količine bakra po jedinici površine. Zbog tog trenda se sve manje koriste stare formulacije bakra koji su se primjenjivali u visokim dozama, a umjesto toga traže se nove napredne tehnologije. Na tržištu postoji suvremeni bakreni pripravak Neoram WG koji ima smanjenu dozu za čak 40%. Neoram WG primjenjuje se u količini 500 g/ 100l vode.

U Hrvatskoj možemo naći mnogo sredstava koji se mogu primijeniti u ovoj fazi, a ja ću izdvoji samo najpoznatije.

Cuprablau Z je pripravak koji ima najduži staž na tržištu. Ovim močivim prahom suzbijamo plamenjaču, crvenilo lista i trulež grožđa te crnu pjegavost. Primjenjuje se u koncentraciji 0,3% (30 g na 10 l vode). Na tržištu je dostupan u pakiranjima od 0,1 kg i 1 kg. Vinovu lozu potrebno je dobro "okupati" sa svih strana jer uzročnici bolesti prezime ispod kore i na raznim pukotinama kore. Primjenjuje se u fazi mirovanja vegetacije pa sve do vunastog pupa u koncentraciji 0,8-1%.

Nordox 75 WG površinski je fungicid širokog spektra djelovanja. Suzbija crnu pjegavost i plamenjaču. Primjenjuje se u koncentraciji od 0,1% -0,15%. Formulacija Nordoxa 75 WG omogućava visoku selektivnost i poboljšanu mogućnost miješanja u odnosu na bordošku juhu. Mnogi proizvođači savjetuju otapanje Nordoxa u toploj vodi kako bi miješanje i otapanje bilo lakše.

Klasična bordoška juha (galica + vapno) aplicira se u koncentraciji 2-3% ili gotovom tvorničkom bodroškom juhom u koncentraciji trostruko većoj nego što je propisano uputama proizvođača. Bordoška juha ne podnosi miješanje s većinom ostalih pesticida.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.