Sušenje vinove loze
Sušenje vinove loze
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Fitoplazma crno drvo i ESCA - treba li odmah krčiti vinograde?

Fitoplazma crno drvo i ESCA bolesti su koje se najčešće javljaju u srpnju.

Bolesti vinove loze koje su uzrokovane fitoplazmama zajedničkim imenom zovemo žutice vinove loze. U Hrvatskoj su potvrđene tri najčešće fitoplazme i to Flavescence dorée (zlatna žutica vinove loze ujedno je i najopasnija), Bois noir - crno drvo, te rijeđe Aster yellows. Simptomi loze zaražene fitoplazmama vizualno su vrlo slični pa bez laboratorijskog ispitivanja ne možemo utvrditi kojom fitoplazmom je oboljeli trs zaražen.

Simptomi

Prvi znakovi da je loza zaražena fitoplazmom javljaju se već krajem lipnja kada se rubovi listova krenu uvijati prema naličju lista pa list poprimi kopljasti izgled. Zaraženi listovi su vrlo krhki pa se drobe, dok se zdravi list gužva. Boja listova se mijenja, kod bijelih sorata list dobije žućkastu boju, dok kod crvenih sorata pocrveni. Dijelovi lista odumiru, a na jesen ostaju duže na trsu u odnosu na zdrave listove. Internodiji na mladicama budu skraćeni, a mladica ne odrveni i preko zime ostane zelena pa uslijed niskih temperatura izmrzava. Cvatnja i oplodnja su poremećena pa se grozdovi osipavaju.

Fitoplazma crno drvo

Oprezno sa zlatnom žuticom vinove loze

ESCA - Apoplektično venuće vinove loze

Ova kompleksna bolest značajnije se počela širiti krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Odumiranju loze nije se pridavala velika pozornost jer se najčešće javljala na starim listovima pa se smatralo da je to normalan slijed starenja čokota koji ima oslabljene obrambene sposobnosti.

Etiologija bolesti nije do kraja objašnjena, ali je poznato da parazit prodire u srž i postepeno se šiti u drvo te tamo uništava drvnu masu čokota. Enzimi koje luči micelij gljive uzrokuju različite kemijske procese, a posljedica je odumiranje tkiva unutar trsa.

Zbog promjena koje se događaju unutar trsa dolazi do vidljivih vanjskih simptoma. Zeleni dijelovi se suše, od rubova lista i širi se među nervaturom, ali uvijek ostaje jedna zelena traka uz glavne žile lista. Zaraženi čokot živi još neko vrijeme, a onda se naglo suši i to za vrijeme toplih ljetnih mjeseci. Na krakovima čokota i panja mogu se primijetiti longitudinalne pukotine, a na uzdužnom presjeku čokota vidi se promjena boje.

Vlaga je vrlo bitna u progresiji bolesti, poznato je da ukoliko nastupi suša, gljiva svoj rast može potpuno zaustaviti i čekati da nastupe povoljno uvjeti (rast se obnavlja i nakon nekoliko godina).

Simptomi ESCA-e na listu

Čokot zaražen ESCA-om

Kako se boriti sa fitoplazmama i ESCA-om?

Protiv ovih bolesti nema lijeka. Čokoti zaraženi fitoplazmom se krče, a čokoti zaraženi ESCA-om ne trebaju se krčiti već je dovoljno uzgojiti novo stablo iznad spojenog mjesta.

U borbi protiv fitoplazme važno je uništavanje cikada i američkog cvrčka jer su oni prenosioci. Suzbijanje se može provesti primjenom insekticida Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Chromorel D i Nurelle D.

Razvoj ove bolesti je vrlo teško kontrolirati zbog karaktera simptoma koji variraju, a vanjski znaci bolesti mogu biti odsutni u po nekoliko godina.

Ipak, pomaka u suzbijanju ovih bolesti ima. Nadu nam daju biološki agensi te aluminij fosetil uz uvjet da se zaštita krene provoditi u mladom vinogradu dok bolest još nije prisutna u većem postotku.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.