Sobno bilje
Sobno bilje
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Sedam pravila u njezi sobnog bilja

Sobno bilje može pustu i neugodnu prostoriju učiniti toplom i privlačnom. Najčešći odabir su zimzelene biljke jer one ispravnom njegom zelene tokom cijele godine. Većina jednogodišnjih biljki (koje zimi na otvorenom gube lišće) bit će u kući zelene cijele godine.

Osigurajte dovoljno vode i zraka

U njezi sobnog bilja nije poželjno da biljka pliva u vodi, dakle, nemojte je utopiti. Stalno zalijevanje supstrata u većini slučajeva vodi do smrti za mnoge biljke. Pošto svaka vrsta zahtijeva različito zalijevanje, prije kupnje biljke naučite kako se pravilno zalijeva. Posljedice pretjeranog zalijevanja ne vide se odmah, stoga naučite prepoznati rane znakove nevolja.

Naučite pravilno presađivati

Ukoliko nakon godine - dvije biljka počne stagnirati u rastu, te izgleda bolesno, presađivanje u veću posudu značit će produljivanje njezinog životnog vijeka. Kako pravilno presaditi biljku detaljno ću objasniti u drugoj temi.

Biljku treba staviti na odgovarajuće mjesto

Čak ni najveći znalci, ni iskusni uzgajatelji sobnog bilja ne mogu održati na životu biljku koja traži sunce ako je smjeste u polusjenu. Zato je poželjno prije kupovine biljke na predviđeno mjesto staviti odgovarajuću biljku.

Biljka treba odmor

Tijekom zime sve biljke trebaju predahnuti što podrazumijeva rjeđe zalijevanje i prihranjivanje te nižu temperaturu u odnosu na razdoblje aktivnog rasta.

Vlaženje zraka bitno je u zimskim mjesecima

Zimi je zrak u sobama sa centralnim grijanjem jako suh. Poželjno je povisiti sadržaj vlage u zraku, jer suh zrak poput pustinjskog ne odgovara biljkama.

Pravovremeno suzbijajte štetočinje

Početni napadaji kukaca, ušiju lako se mogu mehanički odstraniti, dok se jači napadaji moraju liječiti. Čak i najveći stručnjaci susrest će se sa nevoljama.

Naučite se nositi sa gubitkom

Prihvatite gubitak „prolaznih biljaka“. Biljke poput ciklama i krizantema rado se darivaju, no njihov vijek trajanja je vrlo kratak, propast će u razdoblju od nekoliko tjedana, a razlog tome nije vaša pogreška u uzgoju.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.