Tulipani
Tulipani
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Njega tulipana nakon cvatnje

Mnogi vrtlari se pitaju kako postupati sa tulipanima nakon cvatnje te što napraviti sa lukovicom da bi se u jesen opet mogla posaditi.

Tulipani pripadaju u porodicu ljiljana, a uzgajaju zbog cvjetova žarkih boja koji su okrenuti prema gore. U 16. stoljeću donesen je iz Turske u Nizozemsku te su danas tulipani nacionalni simbol Nizozemske zbog polovice zasađenih poljoprivrednih površina.

Njega nakon cvatnje

Nakon cvatnje, cvjetove je najbolje ukloniti kako biljka ne bi trošila rezerve na stvaranje nepotrebnog sjemena, a time će se više hranjiva pohraniti u lukovicu koja će i sljedeće godine razvoj raskošnih cvjetova tulipana. Nakon cvatnje potrebno je prestati sa zalijevanjem kako bi se stabljika i listovi što prije osušili, a nadzemno stablo odrezati 10 cm iznad tla kako bi lukovice bolje sazrile.

Lukovice mogu ostati u tlu preko zime, što je praksa ako rastu na travnjaku ili nekom drugom mjestu gdje ne smetaju. Preko zime traže zaštitu, pa je poželjno prekrivanje tankim slojem suhog lišća i granja. Na proljeće kada niknu biljke zaštitni sloj je potrebno skinuti.

No, ukoliko tulipani rastu na istom mjestu kao i trajnice najbolje ih je vaditi nakon što listovi odumru. Lukovice se vade iz tla po lijepom vremenu, ali ne po jakom suncu. Nakon čišćenja od ostataka tla pohranjuju se na tamnom i suhom mjestu koje ima dovoljno zraka. Tako se čuvaju do ponovne jesenske sadnje.

Kada u listopadu maknemo ljetno cvatuće bilje, gredice je potrebno prekopati na dubinu 15-20 cm, te na tako pripremljenu površinu posaditi lukovice tulipana.

Tulipani koji su posađeni u vrtu mogu biti 2 godine na istoj površini, a nakon tog vremena poželjno ih je izvaditi i odvojiti mlade lukovice koje su se pojavile uz staru lukovicu jer one daju brojne, ali sitne cvjetove. Vađenje je najbolje obaviti potkraj srpnja.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.