Japanska dunja
Japanska dunja
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Japanska dunja ili cidonija - grm predivnih cvjetova

Ovaj ukrasni grm iz porodice ruža pripada u listopadne biljke i naraste 1-1,5 metara visine. Potječe iz istočne Azije (Japan, Kina i Koreja). Na našim područjima uzgaja se kao ukrasna vrsta, a koristi se i kao živa ograda. Razlozi za njezinu popularnost su očiti - uspijeva na svim tlima, cvate u suncu i u sjeni.

Ovaj trnoviti grm karakterističan je vjesnik proljeća, a uzgaja se zbog lijepih sjedećih cvjetova različitih boja. Cvjetovi imaju pet latica, a obično su crvene, roze i bijele boje. Novije vrste japanske dunje imaju dvostruke cvjetove te vrlo nježan miris. Listovi su sjajni, tamnozelene boje te blago nazubljeni po ivicama. Cvjetovi cvatu prije listanja grma, u rano proljeće (u ožujku i travnju), a mogu biti pojedinačni ili sakupljeni u grozdove. Ovaj grm vrlo je medonosna vrsta pa je pčele često posjećuju i sakupljaju nektar i pelud. Osim što se uzgaja kao ukrasna biljka i živa ograda, ova vrsta može se uzgajati i kao bonsai. Japanska dunja ima uspravne i guste grane s trnovima.

Plod japanske dunje sazrijeva kasno na jesen te nalikuje dunji, ali je puno sitniji. Iako je plod jestiv, vrlo se rijetko jede sirov zbog oporog okusa. Koristi se kao dodatak džemovima i kompotima zbog jačanja arome. Interesantno je da plod gubi svoj opor okus kada dođe do prvih mrazeva.

Uzgoj i njega

Japanska dunja nije komplicirana za uzgoj. Voli osunčane položaje i podnosi bilo koji tip zemljišta. Voli direktno sunce, svježije plodno tlo i ne treba je često zalijevati. Otporna je na niske temperature te dobro podnosi dim i prašinu pa izvrsna za živu ogradu u gradovima.

Razmnožava se sjemenom te drvenastim i poludrvenastim reznicama. Ako japansku dunju razmnožavamo sjemenom, potrebno je sjeme izvaditi iz plodova, oprati i posušiti. U prosincu se sjeme sije u treset, a zbog jake sposobnosti klijanja niče već za 4 tjedna. Za presađivanje u vrt potrebno je pričekati toplije dane.

Razmnožavanje drvenastim i poludrvenastim reznicama obavlja se krajem ljeta ili početkom jeseni. Reznice se umoče u prah za bolje ukorjenjivanje, a nakon toga se pikiraju u dovoljno duboke lonce ili sandučiće. Reznice se do pola utisnu u supstrat te dobro zaliju, a posudu je potrebno pokriti plastičnom bocom ili PVC vrećicom. Optimalna temperatura za ukorjenjivanje je 23-27°C, a vlažnost 80%. Kada se pojave mladi listići potrebno je skinuti pokrov kako bi se biljčice adaptirale na vanjske uvjete.

Orezivanje je potrebno obaviti svake godine nakon cvjetanja. Grane se režu za 2-3 pupa, a one guste se prorijede tako da se oblikuje grm.

Neorezan grm japanske dunje

Prihranjuje se svake godine na proljeće s mineralnim gnojivom koje se sporo otapa.

Vrste i sorte

Postoje dvije glavne vrste:

  • Chaenomeles speciosa je razgranata i s malo lišća. Dobra je za sadnju uz zid.
  • Chaenomeles superba s brojnim sortama koje su zbijenog okruglastog rasta i pogodne za sadnju na gredicama.

Ako zimi želite uživati u cvatnji japanske dunje, odrežite nekoliko grančica s pupovima, unesite u toplu prostoriju i stavite u vazu s vodom. Ubrzo će procvasti.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.