Navodnjavanje povrtnjaka
Navodnjavanje povrtnjaka
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Zahtjevi povrtnih kultura prema vodi i uspostavljanje navodnjavanja

Navodnjavanje povrtnjaka nužno je za bogatu berbu, a travanj je idealno vrijeme za postavljanje sustava za navodnjavanje.

Kako bi povrće dobro uspijevalo, vrlo je bitno osigurati mu dovoljnu količinu vode, jer ona čini 95% mase povrća, a u sušnim uvjetima ono brzo propada.

Potrebe povrća za vodom različite su, stoga bitno ih je redovito zalijevati pogotovo u vrijeme suše. Odluku o navodnjavanju lako je donijeti na temelju jednostavnog zahvata. Na dubini od 10 cm potrebno je iskopati malo tla i stisnuti ga u ruci. Ukoliko se tlo raspadne znači da je presuho i da je potrebno krenuti sa navodnjavanjem.

Optimalna količina dodane vode pri natapanju iznosi 15 mm za laka tla, a 15 do 25 mm za teža tla. Za vlaženje površinskog sloja tla dovoljno je 2 do 3 mm.

Najveće potrebe za vodom ukazuju se za vrijeme brzog porasta i formiranja ploda. Biljke koje imaju dubok i razgranat korijen lakše pronalaze vodu i kada su gornji slojeva tla jako suhi, dok je kod biljaka sa plitkim korijenom vrlo bitno zalijevati.

Koja kultura najviše troši vode

Puno vode zahtijevaju korabica, salata puterica, rotkva, rotkvica, žuta repa, peršin, rabarbara i to u svim razvojnim fazama, dok naviše vode traže cvjetača, brokula, kupus, celer listaš.

Umjerenu količinu vode do cvatnje traže paprika, rajčica, tikvice, dinje, krastavci, grašak, kukuruz šećera, niski grah mahunar, a njihove potrebe za vodom naglo se povećavaju u kasnijim razvojnim fazama.

Endivija, luk, šparge, salata ledenka i cikla su umjereni potrošači vode kroz cijelu sezonu, a mrkva, celer korijenaš, poriluk i visoki grah mahunar trebaju stalno puno vode.

Kupusnjače (zelje, kelj, cvjetača, brokula, kelj pupčar, korabica) vole ovlaživanje cijele biljke, pa ih orošavajte i po lišću.

Voda iz slavine nije najidelanije rješenje za zalijevanje vrta jer je previše hladna. Za navodnjavanje je najbolje koristiti vodu iz bunara ili sakupljati kišnicu sa krova.

Problem sa kišnicom je što se ne može svugdje skupljati jer njezina kvaliteta ne zadovoljava uvjete za uzgoj, pogotovo ako živite u blizini industrijskih kompleksa. Problem dolazi kada nakon dužeg sušnog razdobolja kiša koja pada ispire prašinu sa krova. Ta prašina štetno djeluje na biljke u povrtnjaku te je vrlo bitno prvih pola sata ne skupljati vodu.

Voda koja se sakuplja za navodnjavanje ne smije se promiješati u spremniku jer se nakon nekog vremena na dnu nataloži sediment koji je opasan za biljke i okoliš te se tretira kao opasni otpad.

Zalijevanje je najbolje obaviti u ranim jutarnjim satima ili kasno navačer. Ljeti zalijevamo navečer jer to omogućava da biljke tokom noći ojačaju, dok se u proljeće i jesen navodnjavanje obavlja ujutro da se biljke brzo osuše.

Izbor i postavljanje sustava za navodnjavanje

Setovi za navodnjavnje kap po kap sastoje se od 3 različita priključna elementa i crijeva za zalijevanje. Dužina crijeva za zalijevanje iznosi 10 m. Prvi element je spojnica sa spojnim prstenom kojim spajamo sistem sa vodovodnom mrežom. Na nju je potrebno navući crijevo za zalijevanje i temeljno stegnuti prstenom. Druga strana spojnice služi za priključivanje sustava na vodovodnu mrežu uz posredovanje gumenog crijeva za zalijevanje koje se steže sa prstenom koji se nalazi na spojnici. Sustav za navodnjavanje se može produžiti dodavanjem crijeva dužine 10, 20, 30 ili 50 m uz pomoć produživača ili se može zatvoriti sustav. Uz pomoć spojnog prstena vrlo lako se napravi produživanje sustava. Ukoliko želimo zatvoriti sustav za navodnjavanje koristimo završni element sa spojnim prstenom koji ima navoj i na taj način zatvaramo sustav.

Uspostavljeno navodnjavanje

Traka koja se nalazi na crijevu za navodnjavanje služi da pritisak vode ne razori crijevo za navodnjavanje te da ravnomjerno rasporedi količinu vode u tlu.

Sustav za navodnjavanje treba raditi pod pritiskom koji je manji od jednog bara i ne smije se spojiti neposredno na vodovodnu mrežu. Ukoliko je jedini način direktno spajanje na vodovodnu mrežu, slavina se ne smije otvoriti u potpunosti. Sve ovo se može lako prekontrolirati sa dva prsta tako da pritisnemo crijevo za zalijevanje. Ukoliko bez napora možemo pritisnuti crijevo tada je sigurno da se ono nalazi pod pritiskom manjim od jednog bara i da će sustav za navodnjavanje imati dug vijek trajanja.

Dobro položene cijevi za navodnjavanje

Kolutove treba pravilno spremiti nakon završene sezone navodnjavanja (ne ih skladištiti na otvorenom).

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.