Štete na kupusu
Štete na kupusu
D. Marjanović, mag.ing.agr.
I. Primorac

Trips na kupusnjačama

Proteklih godina bilježimo porast broja resičara (tripsa). Zbog trgovine biljkama, ali i organima za reprodukciju, te svježeg voća i povrća došlo je do prekomjernog umnažanja ovih štetnika, a klimatski uvjeti koji prevladavaju u Hrvatkoj idelani su za daljnje razmnožavanje.

Resičari ili tripsi su vrlo sitni štetnici čiji odrasli oblici imaju veličinu tijela svega 1,2 mm. Žute su do žuto-smeđe boje, dok su ličinke prozirne do blijedo žute boje. Usnim ustrojem bodu biljno tkivo i sišu sokove, a štete su vidljive u obliku kvržica na napadnutom biljnom tkivu. Na dijelovima biljaka gdje tripsi sišu biljne sokove naseljavaju se saprofitske gljivice što dovodi do smanjenja tržišne vrijednosti kupusa. Do porasta populacije ovih štetnika došlo je uslijed ekspanzije trgovine biljkama i organima za reprodukciju. Uzgojem biljaka koje su uvezene iz drugih zemalja pogodovalo se umnažaju štetnika, a povoljni klimatski uvjeti tijekom ljeta izazvali su iznadprosječne štete na nezaštićenim i osjetljivim biljkama. Napadu tripsa pogoduju sunčani, vrući i suhi ljetni dani, kada se brzim množenjem izmjenjuju pokoljenja.

Štete na kupusu

Na kupusu najviše štete pričinjava Duhanov trips (Thrips tabaci), te u manjoj mjeri Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis).

Duhanov trips (lijevo) i Kalifornijski trips (desno)

Duhanov trips

Duhanov trips je izrazito polifagna vrsta. Osim kupusom hrani se i lukom, porilukom te ratarskim usjevima, a napada više od 150 vrsta biljaka. Odrasle jedinke veličine su 0,8-1mm, žute do smeđe boje. Prezimi imago u tlu (na biljnim ostacima), a kada srednje dnevne temperature prođu 10-12 °C započinje aktivnost. Ženke leglicom polažu oko 100 jaja na zarezano mlado lišće osjetljivih biljaka. Mlade ličinke izlaze iz jaja nakon 5-10 dana te kreću sa ishranom. Hrane se sisanjem sokova. Na taj način nastaju sitne bjeličaste točkice koje se međusobno spajaju. Na duhanov trips posebno je osjetljiva sorta poznata kao varaždinsko zelje koja se kod nas koristi za kiseljenje.

Štete na kupusu

Kalifornijski trips

Kalifornijski trips napada veliki broj biljaka. Danas gotovo nema staklenika u Hrvatskoj gdje nije prisutan. Ovaj štetnik je maleni kukac, izdužena tijela, s dva para resastih krila. Tipičn je narančasto-žute boje. Napada veliki broj biljaka od ukrasnih vrsta (gerbere, ruže, afričke ljubice, ciklame) pa se do povrtnih kultura. Vrlo brzo razvija otpornost na insekticide.

Kalifornijski trips

Suzbijanje

Pojavu štetnika preporučljivo je pratiti postavljanjem plavih ljepljivih ploča. Kao preventiva savjetuje se kupus uzgajati čim dalje od poriluka i luka, te suzbijati korove koji su također domaćini ovog štetnika. U Hrvatskoj se koriste insekticidi širokog spektra djelovanja na bazi djelatnih tvari abamektin (Verimec 018 EC), tiametoksam (Actara 25 WG), gama i lambda-cihalotrin (Karate Zeon), dimetoat (Perfekthion)… Najčešće se prska sa razmakom 7-10 dana, a preporučuje se izmjenjivanje pripravaka kako bi se izbjegla rezistencija na insekticide. Preporuča se prskanje obaviti ujutro jer su štetnici tada aktivniji.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.