Kupus
Kupus
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Sjetva ranog kupusa

Kupus pripada u najstarije uzgajane biljke, vrlo je važna kultura u krajevima gdje slabije uspijeva drugo povrće. Uzgaja se na svim područjima - u ravnicama, riječnim dolinama, brdsko-planinskom području. Može uspijevati i na višim nadmorskim visinama.

Sjetva za proizvodnju presadnica ranog kupusa počinje od polovice veljače (u toplijim predjelima i plasteniku), presađivanje se obavlja u ožujku i početkom travnja, a bere se u svibnju. Za ranu proljetnu proizvodnju najpovoljniji su topli objekti gdje se mogu regulirati uvjeti uzgoja.

Optimalna temperatura za nicanje kupusa je 18 - 20°C (nikne za 3 - 4 dana), a za proizvodnju presadnica oko 18°C što je i optimum za rast glavice. Temperatura preko 25°C usporava formiranje glavice. Kupus u fazi presadnice podnosi niže temperature i kratkotrajne mrazeve do -5°C, dok u tehnološkoj zrelosti i -8°C. Rane sorte su nešto osjetljivije pa smrzavaju na oko -3°C.

U hladnijim uvjetima u unutrašnjosti rane sorte kupusa siju se u grijanom prostoru (13 - 16°C) u pliticama (kontejnerima) u veljači. Presađuje se na otvoreno nakon 5 tjedana, kada dobije prvih 3 - 5 listova, a beru u svibnju i lipnju. Rane sorte kupusa pogodne za salatu, mogu se sijati ponovo i u lipnju, te presaditi u srpnju, za berbu u kolovozu i rujnu.

Od sjetve do presađivanja treba proći 4 - 5 tjedana. Najbolje bi bilo presađivanje obaviti za kišnog ili tmurnog dana. Noć prije presađivanja presadnice je potrebno dobro zalijati kako se ne bi oštetile prilikom vađenja. Ukoliko su presadnice prerasle, poželjno bi bilo odrezati dio lisne mase kako bi se smanjilo isparavanje vode preko lista.

Sadnja se obavlja se u razmaku 50 - 60 cm između redova i 40 - 50 cm unutar redova. Poslije sadnje potrebno je obilno zalijati i stopalima ugaziti zemlju oko mlade stabljike kako bi tlo bolje prionulo uz korijen.

PRIHRANA, OKOPAVANJE I ZALIJEVANJE

Kupus treba plitko okopati 2 - 3 puta te ga nagrnuti zemljom. Također treba uklanjati korov i razbijati pokoricu kako bi suvišna voda mogla ispariti. Kupus ne podnosi sušu i treba ga zalijevati svakih 7 dana, ali se ne smije pretjerati sa količinom vode jer jako vlažno tlo dovodi do pucanja glavica.

U jesen pred oranje, potrebno je staviti oko 50 tona stajnjaka po hektaru. U proljeće startno parcelu pognojiti sa NPK gnojivima u količinama 100 - 150 kg N, 80 - 120 kg P te 50 - 100 kg K po hektaru.

Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.