Puž golać
Puž golać
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Kako se efikasno riješiti puževa u povrtnjaku

Ovaj članak napisan je kao odgovor na slijedeći korisnički upit:

Iman jedan problem u vrtu u okolici smo rijeke Gacke, Prozor Otočac, i imamo u vrtu one smeđe puževe golaće. Borimo se tako da oko vrta stavimo na debelo piljevine piljene motorkon, a unutar beremo i ubacujemo u slanu vodu. Ne znamo kako i već se sad bojin njih, neki kažu da su to španjolci koji svake tri godine mijenjaju staništa, a možda ove godine odu, ali koje san sreće oni će mi ostati...

Emila, 05. ožujka. 2017. 11:45

Tko se još nije susreo sa problemom u povrtnjaku zvani - puževi? Svake godine pokušavamo primijeniti nove i navodno efikasnije metode rješavanja, no puževa kao da je sve više.

Bilo da dolaze iz Španjolske ili Nizozemske, prave velike štete. Najviše ih se pojavljuje nakon tople zime i vlažnog proljeća. Osim što nemilosrdno uništavaju lišće, stabljike i plodove, u tlo odlažu 50 - 500 jaja te ukoliko su jaja odložena u vlažnim i toplim uvjetima već nakon mjesec dana na svijet dolaze nove generacije koje su sposobne nakon dva mjeseca u tlo odložiti stotine novih jajašaca.

Ekološke mjere suzbijanja

Za zaštitu ugroženih biljaka moguće je pripremiti otopinu koja odbija puževe. Najpovoljnije je puževe skupljati ručno u ranim jutarnjim ili kasno večernjim satima. Otopina se priprema tako da se sakupljeni puževi preliju sa vrućom vodom te se biljke prskaju sa ohlađenom tekućinom u kojoj su bili puževi. Ova metoda nije primjenjiva za prskanje salate jer povrće dobije miris po puževima.

Sakupljene puževe moguće je i spaliti na vatri od čistog drva, a zatim ohlađenim pepelom posipati gredice. Miris izgorjelih puževa odbija druge puževe, a sam pepeo dehidrira i nagriza stopalo puža.

Presadnice povrća zaštititi ćemo od puževa uporabom hladne juhe od begonija. Jednu biljku begonije (Begonia cucullata ili Begonia semperflorens) skupa s cvjetovima treba usitniti i preliti s 10 litara vode te ostaviti da stoji dva sata. Ocijeđenu juhu zatim možemo koristiti za potapanje presadnica prije sadnje ili pak za zalijevanje istih nakon sadnje. Miris ove juhe odbija puževe.

Nasipavanje soli oko gredica nije ekološki prihvatljivo jer dovodi do zaslanjivanja tla.

U ekološkoj borbi protiv puževa preporuča se nasipati rubove gredica dijatomejskom zemljom (kremena zemlja). Dijatomejska zemlja je sitni pijesak napravljen od silikatne sedimentne stijene.

Za ulov puževa mogu se koristiti razni trapovi i lovne posude. U večernjim satima treba postaviti dasku na stazu u vrtu te ujutro sakupiti puževe. Osim daske za ovu svrhu mogu poslužiti vlažna tkanina, karton, bale sijena.

Kao lovne posude koriste se čaše od jogurta koje se ukopaju u tlo te se u njih stavi voće, hrana za pse ili sirutka. Na tom području skupiti će se mnogo puževa. Isto vrijedi i za lovne posude u koje se stavi pivo. Čaše od jogurta ukopaju se u tlo, a rub posude ostavi se 1 cm iznad razine tla. Miris piva privlači puževe.

Posudica s pivom za ulov puževa

Dobra zaštita od puževa pokazala se traka od bakra. Trakom se okružuju gredice, a u doticaju sa sluzavim tijelom puža izazivaju pojavu elektriciteta i blagi strujni udar. Traka bi trebala biti šira od dužine tijela puža. Za odrasle puževe širina barijere bi trebala biti barem 20 cm.

S puževima neće biti problema ako se u vrt useli krtica ili jež. Da bi se jež naselio u vrt potrebno mu je prirediti kućicu. Za izradu kućice mogu poslužiti razne šibe ili drvene daske.

Ukoliko povremeno pustimo patke ili guske u vrt, one mogu doprinijeti smanjenju puževa, no isto tako mogu napraviti veliku štetu na povrću. No, postoje indijske patke trkačice koje ne prave štetu na povrću, a hrane se puževima.

Indijske patke

Bijela indijska patka

Puževi ne vole češnjak i crveni luk, a izbjegavaju i povrtnice koje imaju sjajan ili dlakav list te one biljke kojima je list presvučen voštanom prevlakom. U vrtu bi bilo poželjno posaditi biljke koje svojim intenzivnim mirisom odbijaju puževe, primjerice kumin, čubar, kadulju, gorušicu, paprat, ricinus, timijan, hren, dragoljub, mak.

Kao mamci za privlačenje puževa definitivno mogu poslužiti kadifice. Puževima su kadifice omiljena hrana pa ćete ih moći sakupiti dok se hrane na njima.

Kemijski načini suzbijanja

Na tržištu postoji nekoliko limacida pod nazivom Mesurol, Limax, Pužocid. Pretežito se prodaju u granulama, a postoje i u obliku posija. Osjetljivi su na vlagu, pa ih nakon kišnog vremena treba obnoviti.

Novi način biološke metode borbe

Kod nas još uvijek nije zaživjela u praksi, ali pokusi koji su uspješno provedeni u Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Čileu, SAD-u i Hrvatskoj pokazuju na vrlo efikasnu borbu protiv puževa sa nematodom Phasmarhabditis hermaphrodit. Ovi nametnici ulaze u puža, unose mu bakterije od kojih puž ugine, a nakon toga nematode traže novog puža.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.