Eddoe
Eddoe
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Eddoe ili Taro

Eddoe je afričko ime za povrće koje na pacifičkim otocima i u Americi zovu taro, a u Sri Lanki kandalla. Gomolj je sličan krumpiru, samo ima tanku kožicu, a sadrži osjetno manje vode i više škroba i bjelančevina. Okus je izrazitiji od okusa krumpira i podsjeća na orahe.

Taro je zajednički naziv za podanke i gomolje nekoliko biljaka iz porodice Araceae. Taro je porijeklom iz južne Indije i jugoistočne Azije. To je trajnica, tropska biljka, koja se prvenstveno uzgaja kao korijenasto povrće zbog jestivoga škroba te kao lisnato povrće. Koristi se za hranu u Africi, Oceaniji i Indiji, a vjeruje se da je jedna od prvih kultiviranih biljaka.

Smatra se, da je nastala u Indo-malajskoj regiji, možda u istočnoj Indiji i Bangladešu, a širila se prema jugoistočnoj i istočnoj Aziji te pacifičkim otocima, na zapad do Egipta i istočnog Sredozemlja, a zatim prema jugu i zapadu u istočnu i zapadnu Afriku, odakle se proširila na Karibe i Južnu Ameriku.

Nakon kuhanja sličan je krumpiru, ima blagu aromu oraha i iznimno je bogat škrobom. Osim korijena biljke koristi se i lišće, koje je bogato vitaminima B1, B2, B3, B6, C, mineralima željezo, cink, bakar, fosfor i mangan te dijetalnim vlaknima. Prije konzumiranja, taro treba termički obraditi jer sadrži nepoželjni kalcij oksalat.

Ima mnoge lokalne nazive, a često se naziva "slonove uši" kada se uzgaja kao ukrasna biljka.

Priprema se kao i krumpir, pečenjem, kuhanjem, prženjem, pirjanjem. Zbog manjeg sadržaja vode priprema traje dulje. Veliki gomolji pune se mljevenim mesom i peku u pečnici na temperaturi od 180°C.

Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.