Chayote
Chayote
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Chayote, meksički krastavac

Nekada je ova zanimljiva vrsta, koja pripada tikvenjačama, a oblikom podsjeća na krušku, bila simbol sutropske kuhinje - kreolske (New Orleans), astečke (Meksiko) itd. Danas je možemo naći kod nas, a vrlo se lako priprema za jelo.

Meksički krastavac, tropska je višegodišnja biljka, ali se sve više uzgaja u vrtovima priobalnog područja.

Kao povrće se koriste mladi plodovi, a vriježe, lišće i korijen mogu biti dobra krma. Ima snažan i razgranati korijen koji je u gornjem dijelu gomoljasto zadebljan i tu akumulira asimilate.

Stabljika je razgranata vriježa te se uzgaja na armaturi. Može narasti više od jednog metra. Listovi su krupni na dugim peteljkama te malo dlakavi. Plod je okruglog, ovalnog ili kruškolikog oblika, sa naznačenim rebrima, naboran ili gladak. Na plodu mogu biti i bodlje. U tehnološkoj zriobi plod je svjetlozelene boje.

Uvjeti uzgoja

Uspijeva u toplijim krajevima sa više sunca. Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog hladnih zima. Sjeme najbolje klija u plodu i zato se za zasnivanje nasada spremaju cijeli plodovi. Kada prođe opasnost od mrazeva cijeli se plod sadi i to tako da dio s klicom ostane na površini. Sadi se u proljeće u pripremljeno zemljište na razmak od 2 - 3 metra jer se biljka širi. Idealno bi bilo da ima potporanj u vidu pergola, kao loza, ali može se širiti i po tlu. Često se preporuča da se 6 - 8 tjedana nakon sadnje prekriva tamnom folijom u periodu od 16 - 20 h. Na taj način ubrzat ćemo cvatnju i formiranje ploda. Ovo je potrebno raditi sve dok biljka ne procvjeta.

Cvjetovi mogu biti muški i ženski, a plodovi se razvijaju iz ženskih cvjetova. Jedna biljka donosi oko 100 plodova, odnosno prinos oko 20 kg.

Meksički krastavac nema mnogo neprijatelja i jednostavan je za uzgoj.

Kako se koristi

Plod se priprema kao i tikvice. Obično se reže na kriške i prži na maslacu, polovice se pune mesom ili račićima i peku 20 minutra na 200°C. Meso chayote, za razliku od tikvica, ostaje i nakon pripremanja čvrsto i ne razvodni se. Chayote se može kuhati (30 minuta) u kipućoj vodi i poslužiti kao toplo ili hladno povrće.

Može se koristiti i u medicinske svrhe (listovi, izdanci i korijen). Čaj od listova dobar je diuretik te može rastvoriti bubrežne kamence. Koristi se i u liječenju hipertenzije. Meksički krastavac bogat je izvor dijetalnih vlakana, a sadrži i ugljikohidrate, proteine i vrlo malo masti. Zahvaljujući vlaknima blagotvorno djeluje na crijevnu floru. Osim toga, bogat je mineralima poput kalija, kalcija i natrija, aminokiselinama i vitaminom C koji pomaže u jačanju imuniteta.

Listovi se mogu koristiti isto kao i špinat. Neki dijelovi biljke koriste se kao stočna hrana.

Još iz iste kategorije:
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.