Korjenasto povrće
Korjenasto povrće
D. Marjanović, mag.ing.agr.

Alternaria i Septoria na korjenastom povrću

Zbog sparnog i vrućeg vremena koje bilježimo zadnjih dana te zbog jutarnjeg vlaženja lišća koje nastaje zbog razlike u temperaturama dana i noći razvijaju se povoljni uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti iz skupine pjegavosti i paleži lišća.

Alternaria i Septoria gljivične su bolesti koje tijekom srpnja napadaju korijenasto povrće (mrkvu, peršin, celer korjenaš) pogotovo ukoliko ono nije ranije tretrirano protiv ovih bolesti. Zaraza na netretiranim područjima tijekom srpnja može biti veća od 85 %. Bolest značajno umanjuje prinose, a već i slaba zaraza celera lisnom pjegavosti onemogućuje prodaju celera kao začinske namirnice.

Slijedećih dana očekujemo vrlo visoke temperature zraka koje će početkom idućeg tjedna iznositi i preko 35 °C. Zbog tako visoke temperature, usjeve korjenastog povrća treba zalijevati, a kako većina proizvođača koristi sustave za orošavanje ili kišenje razvijaju se povoljni uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti pjegavosti i paleži lišća (Alternaria i Septoria).

Mrkvu napada palež lišća, celer pjegavost, a peršin pepelnica.

PALEŽ LIŠĆA MRKVE (Alternaria dauci) najčešći je uzrok sušenja lišća mrkve. Gljiva može izazvati padavicu sijanaca, a klijanci propadaju 2-3 tjedna nakon nicanja. Na zaraženim listovima javljaju se male ovalne svjetložute pjege koje postaju smeđe, a zatim gotovo crne. Pjege se spajaju, a zaraženo lišće suši. Usjev izgleda kao spaljen.

Palež lišća mrkve (Alternaria dauci)

PJEGAVOST LISTA CELERA (Septoria apiicola) uzrokuje sušenje lišća što može uzrokovati propadanje korijena zbog nedostataka asimilata. Glavni izvor zaraze je zaraženo sjeme na kojem gljiva prezimi. Na početku zaraze mogu se uočiti male žute pjege na rubovima listova koje kasnije postanu smeđe. Listovi venu i žute izvana prema unutra.

Pjegavost lista celera (Septoria apiicola)

PEPELNICA PERŠINA (Erysiphe heraclei) gljivica je koja uzrokuje pepeljastu prevlaku na listu peršina. Pogoduje joj toplo vrijeme sa velikom vlažnošću zraka koja se javlja u uvjetima intenzivne proizvodnje zbog navodnjavanja. Zbog zaraženog lišća cijena je na tržištu niža.

Pepelnica peršina (Erysiphe heraclei)

Zaštita je neophodna kako bi povrće bilo zdravo za prodaju -i upotrebu Razvoju ovih bolesti pogoduje rosa na lišću i topli dani sa temperaturom višom od 28 °C. Česti ljetni pljuskovi sa vrlo vrućim ljetnim danima pogoduju vrlo brzom širenju bolesti.

Tablica 1. Neki od fungicida za zaštitu mrkve od bolesti lišća

BOLEST SREDSTVO KONC./DOZA
palež lišća i plamenjača mrkve Dithane DG Neotec 2,1 kg/ha
palež lišća, pepelnica Nativo 75 WG 0,3 kg/ha (pojedinačna) 0,9 kg/ha (najveća ukupna )
pepelnica i palež lišća Score 250 EC 0,3 – 0,5 l/ha
palež lišća i pepelnica Ortiva 0,8 -1,0 l/ha,utrošak vode 300-600 l/ha
pepelnica,alternaria Difcor 0,4 - 0,5 l/ha
palež lišća i pepelnica Signum 0,75 – 1,0 kg/ha u 400 l/vode

Jača pojava crne paleži lišća mrkve (Alternaria dauci) češće se razvija na lokalitetima blizu rijeka (Drava, Mura), odnosno na poljima gdje se mrkva uzgaja na velikim površinama. Jača pojava crne paleži javlja se na usjevima koji se planiraju vaditi u jesen i skladištiti tijekom zime.

Tablica 2. Neki od fungicida za zaštitu celera

BOLEST SREDSTVO KONC./DOZA
siva pjegavost Dithane DG Neotec 2,1 kg/ha
siva pjegavost Score 250 EC 0,3-0,5 lit./ha
koncentrična pjegavost, pjegavosti, pepelnica, Difkor EC 0,4-0,5 lit./ha
siva pjegavost Ortiva SC 0,8-1,0 lit./ha

Tablica 3. Neki od fungicida za zaštitu peršina

BOLEST SREDSTVO KONC./DOZA
pjegavost lista Nativo WG 0,3 kg/ha
palež lišća, siva pjegavost Score 250 EC 0,5 lit./ha
siva pjegavost Polyram DF 1,8 kg/ha sa 600 lit./ha
plamenjača Proplant 3 lit./ha

Tijekom ovog mjeseca proizvođači mogu očekivati bolesti na usjevima pa im se savjetuje da redovito prate zdravstveno stanje povrća posebno ukoliko plodove planiraju skladištiti tijekom time. Ukoliko uočite simptome bolesti, počnite sa zaštitom sa nekim od navedenih zaštitnih sredstava.

Pripravke koristite prema uputama, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

D. Marjanović, mag.ing.agr.

Autor članka: Diana Marjanović, mag.ing.agr.

Diana je osnivačica poljoprivrednog portala agronomija.info. Završila je diplomski studij fitomedicine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.